Magazin Putovanja Svet

Platiće vam 20.000 evra da se preselite u ovo italijansko selo iz bajke

Koliko često sebe zamišljate daleko od svih muka koje za sobom nosi život u gradu, rad u kancelariji, saobraćajna gužva, vazduh koji se vidi i hrana za koju ne znate gde je i kako proizvedena? U maštanjima, najčešće živimo u idiličnom selu i opšteno se bavimo nekim običnim poslovima.

Jedno planinsko mesto na jugu Italije, sa svega 115 stanovnika, u borbi za preživljavanje osmislilo je sjajan plan. Daju 20.000 evra onome ko je spreman da baš na ovom mestu započne svoj posao i živi u selu najmanje pet godina.

Santo Stefano di Sesanio u italijanskoj regiji Abruco nudi strancima priliku života – da se presele u njihovo idilično selo na 1.250 metara nadmorske visine, pokrenu posao i za to prime pomoć u vrednosti i do 20.000 evra.

Ovo planinsko mestašce na jugu Italije ima samo 115 stanovnika, a većina ima između 60 i 70 godina. Manje od 20 osoba je mlađe od 13 godina zbog čega gradonačelnik Fabio Santavika strahuje za njihovu budućnost, prenosi Pun kufer.

Baš zato osmislili su plan naseljavanja i oporavka sela. Santo Stefano di Sesanio traži nove stanovnike iz Evropske unije, odnosno iz mesta s populacijom većom od 2.000 stanovnika. Ne žele, naime, da isele ljude s prostora koji takođe oskudevaju u mladoj radnoj snazi.

italijansko-selo

Izabrani kandidati treba da budu stariji od 18 i mlađi od 40 godina i treba da budu spremni da se zadrže u selu najmanje pet godina.

Projektom je predviđena dodela mesečne dotacije za tri godine od maksimalno 8.000 evra godišnje, obezbeđivanje kuće za simboličnu kiriju i pomenutih 20.000 evra jednokratno za početak poslovanja, prenosi Nova.

Najvažniji uslov je da su novi stanovnici spremni da pokrenu sopstveni posao, a posebno se traže oni koji bi otvorili apoteku, prodavnicu hrane, servis za čišćenje i popravke, odnosno radili kao turistički promoteri te zone.

Selo za početak traga za 10 novih stanovnika, ili pet bračnih parova. Konkurs je otvoren do 15. novembra ove godine, a više informacija o uslovima možete naći na zvaničnom sajtu opštine Santo Stefano di Sesanio.

Životinje, korona virus i Danska: Ubiće 17 miliona kuna u strahu od nove zaraze

324 Shares
324 Shares
Share via
Copy link