Magazin

Piktoreskno selo na Sardiniji nudi besplatan smeštaj “digitalcima”, uz 1 uslov (FOTO)

Ollolai sardinija
Foto: Screenshot/YouTube

Čarobno italijansko ostrvo Sardinija poznato je kao mondenska destinacija, čije fenomenalne plaže, plavetnilo neba, gastronomska ponuda i gostoprimstvo domaćina, privlače godišnje stotine hiljada turista sa malo dubljim džepom.

Međutim, vlasti jednog malog sela na ostrvu su digitalnim nomadima, kojima je moderna tehnologija omogućila da rade sa praktično bilo kog mesta požele, odlučile da ponude besplatan smeštaj u trajanju od tri meseca!

Reč je o selu Ollolai, koje je smešteno u centralnom delu ostrva. U samom selu nema previše stanovnika – prema poslednjim podacima, iz 2016. godine,  ovde je stalno živelo nešto manje od 1.300 duša.

Izvrsna hrana i netaknuta priroda

Već ima onih koji su iskoristili priliku i preselili se, a jedna od takvih je Klaris Partis, informatičarka iz Los Anđelesa.

Ollolai sardinija 2
Foto: Screenshot/YouTube/bernardina vinci

– Trebalo mi je da promenim mesto. Tražila sam lokaciju koja nije turistička, ali je istovremeno okružena prirodom, svežim vazduhom, planinama i prelepim plažama. Lokaciju gde mogu da nađem mir i lakši tempo života – izjavila je Klaris, a prenosi Kurir Biznis.

Ollolai je ponudio upravo to. Nalazi se dovoljno daleko od sve poznatije sardinijske obale, a opet dovoljno blizu i da do nje možete relativno brzo doći.

Ollolai sardinija 5
Foto: Screenshot/YouTube/bernardina vinci

Ono što svi posebno hvale, pa i američka informatičarka svakako je hrana, za koju kaže da je izvrsna te da uživa u „kupovini svežih tartufa i spremanju testenine i njoka s raznim vrstama soseva“.

Aplikacije traju do kraja godine, a postoji mala caka

Iako je super odabir za digitalne nomade, Ollolai je jedno od sela koja su doživela tužnu sudbinu, koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja.

Tako se broj stanovnika u poslednjih 100 godina smanjio sa 2.250 na 1.300, što je ogromna razlika.

Ollolai sardinija 1
Foto: Screenshot/YouTube/bernardina vinci

Kako je program kupovine kuće za jedan evro bio uspešan, sad su odlučili da ulože u nešto drugo i postati hab za digitalne nomade.

Program nazvan „Work from Ollolai“, u sledeće dve godine ugostiće radnike iz celog sveta i ponuditi im mogućnost besplatnog smeštaja do tri meseca. Ko god se odluči za ovu varijantu, mora da aplicira do kraja godine.

Ollolai sardinija 3
Foto: Screenshot/YouTube/bernardina vinci

Što se tiče socijalizacije, tu problema nema, jer iskustva kažu kako su domaćini prilično otvoreni i srdačni.

Naravno, ipak postoji jedna mala caka. Ko god se prijavi, mora da ostavi neki konkretan trag svog boravka, a to može da bude esej, naučni rad ili esej povezan sa životom u Ollolaiu.

Izvor: Kurir Biznis

Pazario kuću na Siciliji za 1 evro, pa morao da je proda zbog neverovatnog razloga

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link