Magazin

Sinoć pobedili Italija i rokenrol, Uraganke drmale zvanični Jutjub kanal Evrovizije

italija
Foto: EBU / ANDRES PUTTING

Italija je odnela pobedu na sinoć održanom 65. po redu takmičenju Evrovizije. Rok grupa „Mankeskin“ Italiji je donela pobedu nakon 30 godina. Italija je slavila u Zagrebu 1992. godine kada je pobedio Toto Kotunjo sa pesmom Insieme. Drugoplasirana je Francuska, treće mesto je zauzela Švajcarska dok su naše Uraganke na 15. mestu.

Ostaje žal što se naše predstavnice nisu bolje plasirale na finalnoj večeri Evrovizije ali su Ksenija Ivana i Sanja svakako obeležile ovo takmičenje. Pričalo se i pisalo proteklih meseci o ove tri devojke koje su nas sjajno predstavile, širile pozitivnu energiju i duh prijateljstva što i jeste smisao ovog muzičkog nadmetanja. Njihov nastup je bio najgledaniji na zvaničnom YouTube kanalu Evrovizije, sa oko 6,5 miliona pregleda.

Ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije posebno je jer je prvi veliki globalni muzički spektakl od kad nas je prošle godine, zadesila pandemija korone. Simbolično je da je Italija, koja se prva u Evropi susrela sa ovom pošasti, i zaista se teško nosila sa virusom, sinoć odnela pobedu pesmom i nadamo se svi uskoro i nad koronom.

Pored toga, pobeda Italije dokazuje da rokenrol nije mrtav , makar ne u Evropi a i naša publika je 12 poena dala Italijanu, koji je prema snimcima od sinoć, simpatija Uraganki.

Glasovi publike su ove godine ravnomerno raspoređeni te se ne može reći da je Italja odnela apsolutnu pobedu. Od ukupno 82 poena koja smo osvojili, dobili smo pet dvanaestica od publike, isti broj su osvojili i Italijani ali i predstavnici Litvanije i Ukrajine.

Posebno se ističe dvanaestica koju smo dobili od od komšija iz Hrvatske i Severne Makedonije. Zli jezici će komentarisati poen koji smo dobili od stručnog žirija Albanije, ali i jedan poen je bolji od nule.

Crna Gora već dve godine ne učestvuje na Evroviziji, a razlog prema pisanju medija, je loša finansijska situacija Javnog servisa Crne Gore. Mora se priznati da nam nedostaju a zanimljivo je to da je za Crnu Goru najbolji plasman ostvario Knez 2015. godine, koji je otac naše Uraganke Ksenije.

Dvanaestice smo dobili i od Slovenije, Austrije i Švajcarske.

 

evrovizija
Foto: Printskirn/Twiter

Naše predstavnice su dobro podrmale Evropu, nastupom izgledom i pesmom. Na tviteru su pokupile mnogo komentara i lajkova, pričalo se o njihovom izgledu i energiji. Bilo je je  i zlobnih komentara koji nisu zavredili našu pažnju.

Hurricane
Foto: EBU / THOMAS HANSES

Naš žiri je 12 poena dao Francuskoj, 10 Finskoj, osam Italiji, sedam Islandu, šest Bugarskoj, pet Portugaliji, četiri Švedskoj, tri Grčkoj, dva Izraelu i jedan Švajcarskoj.

U stručnom žiriju Srbije bili su Ekstra Nena, Ivana Peters, Tijana Bogićević, Milan Stanković i Slobodan Marković.

Primetno je da se trend predstavljanja na engleskom jeziku odlazi u zaborav i da su favoriti ovogodišnjeg takmičenja pevali na jezicima svojih zemalja.

Sledeće godine, muzičko nadmetanje se seli u Italiju i nadamo se da će biti spektakularno i bez epidemioloških mera.

Čuda sa jednim hitom: Pesme koje su doživele momentalu slavu i postale brend za sebe (VIDEO)

326 Shares
326 Shares
Share via
Copy link