Koronavirus Svet

Ni Italija nije prijavila sve smrti od korone, a Kovid-19 sada zovu “srpski virus”

U martu mesecu Italija je bila zemlja sa najvećom stopom smrtnosti od koronavirusa u svetu. Mortalitet je bio duplo veći nego u istom periodu prethodnih godina, što znači da su prve procene smrtnosti bile niske, pokazuje izstraživanje objavljeno danas, a prenosi Nova.

Italija nije bila jedina zemlja koja nije registrovala sve smrtne slučajeve povezane s koronavirusom.

Druge studije pokazale su da su i Sjedinjene Države, Peru i Meksiko Siti imali veliki broj neprijavljenih smrti od te bolesti, prenosi portal Indeks.

U Njujorku, na primer, broj smrtnih slučajeva tokom proleća se utrostručio, ali 22 odsto dodatnih slučajeva nije službeno prijavljeno kao kovid-19 zbog izostanka testiranja.

Stvarna cena pandemije

Kako bi izračunali stvarnu cenu pandemije u ljudskim životima, demografi i ostali istraživači koriste, ne samo broj smrtnih slučajeva potvrđenih testovima, nego i službenu statistiku smrtnosti, na temelju smrtovnica, i upoređuju je s prethodnim godinama, što je metod koji se koristi i kod epidemije gripa.

Rezultat koji je objavio američki medicinski časopis “Jama Internal Medicine” pokazao je strašne posledice širenja virusa u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je iskusila punu snagu pandemije.

Italija je 4. aprila objavila da je službeno zabeležila 15.000 umrlih od kovida-19.

Prema zvaničnim podacima, od 1. marta do 4. aprila u Italiji je umrlo 41.239 ljudi, otprilike 20.000 više nego prethodnih godina.

To je 104,5 odsto veći mortalitet i ukazuje da bi više od 5.000 slučajeva moglo da nedostajati u zbiru koji se pripisuje koronavirusu.

Jedini smrtni slučajevi koji su tada pripisivani kovidu-19 bili su oni iz bolnica i, u manjoj meri, iz domova za starije, što može objasniti tu razliku u zbiru.

U Lombardiji, najteže pogođenoj italijanskoj regiji, broj dodatnih smrtnih slučajeva bio je 173 odsto veći nego prethodnih godina, a samo među muškarcima 213 odsto.

Kon: U Italiji Kovid-19 sada zovu “srpski virus”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da virus kovid-19 sada u Italiji zovu „srpski virus“ zbog velikog broja slučajeva i zbog mišljenja da je virus jači nego u martu i aprilu.

“U Italiji to sad zovu srpski virus, kao što smo mi na početku zvali iz Milana ili švajcarski. Sve su to verovanja da imaju mutacije ili sposobnosti za prenošenje”, rekao je Kon za televiziju Prva.

On je kazao da slabija sposobnost prenošenja tokom leta nije pomogla na slavljima, tamo gde je jači govor i veće je prenošenje nego inače, dodajući da se na takvim skupovima javljaju superprenosioci koji komuniciraju sa mnogo ljudi.

Prema njegovim rečima, rezultati odgovornog ponašanja već su počeli da se primećuju jer bi u suprotnom u Srbiji bio zabeležen nagli porast zaraženih, pre svega u Beogradu.

“Vidimo zaravljenje, nema eksplozivnog punjenja bolnica, imamo i otpuste. Polako se stabilizuje stanje, u i dalje vrlo lošoj epidemiološkoj situaciji. Moramo da naučimo da više nikada ne smemo da se opustimo u pandemiji”, rekao je Kon.

Bolnica usred šume tavori prazna, a preminulih u KC Niš duplo više od zvaničnog broja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link