Beograd Magazin

Postignut dogovor: Iseljeni Muzej automobila postaje deo Muzeja nauke i tehnike

muzej-automobila
Foto: FoNet Marko Dragoslavić

Muzej automobila u Beogradu postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara.

To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke kulture Maje Gojković sa direktorima te dve ustanove, Bogdanom Petkovićem i Zoranom Levićem, piše 021.rs.

Kako je posle sastanka saopštilo Ministarstvo kulture, sporazum o realizaciji tog dogovora biće potpisan naredne nedelje.

“Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike, u bliskoj saradnji, radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku”, navode u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će, u skladu sa željom direktora Muzeja automobila i članova porodice Petković da ta ustanova bude u nadležnosti države, Vladi Srbije predložiti da donese takvu odluku.

Dodaje se da će sa dva muzeja raditi na pronalaženju rešenja za trajni izlagački prostor kao i da će Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdati rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro.

Muzej automobila u Beogradu, u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, prinudno je iseljena iz prostora u Ulici Majke Jevrosime, jer je zgrada u kojoj se nalazi, po osnovu restitucije, vraćena prvobitnim vlasnicima.

“Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti”, saopštio je ranije Srpski savez za istorijska vozila.

Iseljava se Muzej automobila u Beogradu, vredni eksponati završiće u privatnim garažama

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link