Beograd Magazin

Iseljava se Muzej automobila u Beogradu, vredni eksponati završiće u privatnim garažama

muzej-automobila
Foto: FoNet Marko Dragoslavić

U toku je iseljenje Muzeja automobila u Ulici Majke Jevrosime u centru Beograda sa vrednom zbirkom klasičnih i retkih vozila. Kolekcija nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića biće raseljena širom grada.

Direktor Muzeja automobila Bogdan Petković kaže za Tanjug da će preseljavanje automobila, dokumentacije i ostalih artefakta iz muzeja iz u Ulice Majke Jevrosime trajati do kasno u noć, piše RTS.

U tom prostoru bila je i kolekcija automobila nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića koji je preminuo 2021. godine.

Na osnovu Zakona o restituciji, zgrada muzeja vraćena je vlasnicima i kolekcija će biti rasuta po Beogradu.

“Kompletna zbirka muzeja biće rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima. Najveći problem u procesu iseljenja predstavlja bogata dokumentacija muzeja jer nemamo ideju gde da je smestimo”, istakao je Petković.

Petković naglašava da je poslao dopis Gradskom sekretarijatu za kulturu ali kako ističe nije “dobio povratnu reakciju”.

Gradski sekretarijat za kulturu još se nije oglasio

“Nadam se da ćemo zajedno naći rešenje za kolekciju našeg muzeja” dodao je Petković.

Zgrada koju koristi Muzej automobila izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža, Centralna garaža, u gradu, po planovima ruskog arhitekte Valerija Staševskog.

Spomenik kulture od 1994. godine

Objekat je od 1994. godine proglašen spomenikom kulture pod nazivom Moderna garaža.

Najstariji automobil u kolekciji muzeja je „maro-gardon, Francuska, iz 1897. godine, vozilo na tri točka, drvene karoserije (jasen), sa sedištem za dve osobe.

Kolekcija obuhvata originalne i restaurisane automobile među kojima se ističu: “ford” iz 1902, “lanča lamda” iz 1925, “sitroen B10” iz 1926, “bjuik 28-58 opera kupe” iz 1928, “škoda R6” i “aero 10” iz 1929, “alvis” iz 1930, BMV 327/328 iz 1938, “rover 14″…

Muzej poseduje raznu prateću opremu i dokumenta poput točkova, truba, fenjera, radioaparata, alata, vozačkih dozvola, postera, trgovačkih reklama, registarskih tablica, prvih saobraćajnih propisa i zakona.

U Muzeju se nalaze i zbirka fotografija, dokumentacije o starim alatima i opremi, kao i biblioteka i videoteka sa više hiljada naslova.

Otpušten direktor Nacionalnog muzeja Mađarske zbog slika sa LGBT sadržajem

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

22 Shares
Share via
Copy link