Magazin

Irena je u svojoj torbi za alat od sigurne smrti spasila 2.500 dece iz Varšavskog geta

irena-sendler

12. maja 2008. umrla je žena po imenu Irena Sandler.

Za vreme Drugog svetskog rata ona je dobila posao u Varšavskom getu kao vodoinstalater-zavarivač. U njoj su bili skriveni motivi. Budući da je bila Poljakinja, znala je o planovima nacista po pitanju Jevreja.

Na dnu svoje torbe za alat ona je počela da iznosi decu iz geta, a u zadnjem delu svog kamioneta imala je džak u kome je sakrivala veću decu.

Tu pozadi ona je vozila i psa koga je naučila da laje kad god bi joj straža propuštala kamionče kroz kapiju geta. Vojnici, prirodno nisu hteli da se zadržavaju sa psom, koji je lajući prikrivao zvuke koje bi deca mogla proizvesti.

Za vreme te akcije Irena je uspela da iznese iz geta i samim tim spasi 2500 dece. Nacisti su je ipak otkrili i žestoko je batinama prebili, prebivši joj i ruke i noge.

Irena je zapisala imena sve dece koju je spasila i taj spisak čuvala je u staklenoj boci zakopanoj ispod drveta u zadnjem delu svog dvorišta.

Posle rata pokušala je da pronađe preživele roditelje i da okupi porodice. Ali većina njih je okončala život u gasnoj komori.

Deca kojima je Irina pomogla bila su smeštena u domovima ili su bila usvojena.

Irena Sandler je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Nije je dobila. Tu nagradu je dobio Al Gor za slajd-šou o globalnom otopljavanju. Barak Obama za svoja predizborna obećanja dobio je Nobelovu nagradu 2009. godine.

U Drugom svetskom ratu nastradalo je 6 miliona Jevreja, 20-tak miliona Slavenskih naroda (Rusa, Srba, Poljaka…. itd), desetina miliona hrišćana i 1900 katoličkih sveštenika ubijenih, streljanih, zlostavljanih, spaljenih, izmorenih glađu i poniženih.

Nekima je Holokaust jednostavno mit, neophodno je uraditi sve da svet ne bi zaboravio šta se dogodilo, jer postoje neki koji bi to hteli. Neophodno je sve uraditi, da se takvo zlo više ne ponovi. Rat nikome nije doneo dobro.

Izvor: Facebook/Zanimljivosti

Ceo život radio kao stolar, nosio iste farmerke i poslao na koledž 33 nepoznate osobe 

Čitajte Luftiku na Google vestima

241 Shares
241 Shares
Share via
Copy link