Magazin

Kako žive iranski migranti Muhamed i Atusa, koji su postali Mihailo i Teodora

iran migranti

Iranski bračni par Muhamed i Atusa, koji su trenutno nastanjeni u migrantskom azilu u Banji Koviljači, početkom godine su preuzeli pravoslavnu veru i prekrstili se u Mihaila i Teodoru.

Njih dvoje trenutno čekaju završetak procedure dobijanja azila u Srbiji, a u međuvremenu (9. decembra), organizovaće prvu zajedničku izložbu slika i rukotvorina.

umetnost iran

U sobi od samo pet kvadrata nalazi se privremni dom, ali i mali atelje Muhameda i Atuse, odnosno Mihaila i Teodore. Slikanjem i bakrorezom, kažu, pokušavaju da se osete korisnim, ali i da prekrate vreme koje provode u Centru za azil, pričaju za RTS.

– Slikanjem i kaligrafijom bavim se još od detinjstva. Slikam motive iz persijske poezije, koja je veoma važna za naš narod, i na taj način pokušavam da napravim vezu između Irana i Srbije. Na mojim slikama nalaze se i konji, koji su moja velika ljubav, jer sam bio prvak u jahanju, ali i portreti žena koje simbolišu lepotu – kaže Muhamed, odnosno Mihailo, iz Irana.

mihailo i teodora

Mihailo i Teodora ne žele da odu u zemlje zapada, već svoju budućnost vide u našoj zemlji. Oboje su visokoobrazovani, a Mihailo je u Iranu radio kao istoričar umetnosti i arheolog. U Srbiji borave već više od godinu dana, a 10. decembra obeležiće i krsnu slavu – svetog Jakova Persijanca.

– Mislim da je Srbija sigurna i lepa zemlja. Volim vaš narod, veoma ste ljubazni i prijateljski nastrojeni. Stekao sam mnogo prijatelja ovde i mogu reći da se osećam kao kod kuće – navodi Mihailo za RTS.

umetnost irana

– Zatražili smo dozvolu za azil u Srbiji i ukoliko je dobijemo, planiramo život van azila, svoj dom i porodicu. Nastavićemo da se bavimo umetnošću, i da pokušamo da srpskom narodu približimo kulturu Irana – ističe Atusa, odnosno Teodora.

Mihailove slike i Teodorini bakrorezi biće izloženi u Matici iseljinika i Srba u regionu u Beogradu. Pomoć oko organizacije, ali i nabavke materijala dobili su od Komesarijata za izbeglice, organizacije IOS, i Centra za azil u Banji Koviljači.

Ko je Srbin, a ko ne – videće se na Noć veštica!

61 Shares
Share via
Copy link