Balkan Magazin

Internet prevarant od žene (65) iskamčio 13.000 €, obećao da će se preseliti kod nje kad ode u penziju

Internet prevara
Ilustracija, Foto: bbc.com

U informatičkom dobu brojni internet predatori vrebaju na društvenim mrežama, a žrtve raznih prevara su najčešće stariji lakoverni građani.

Pored iznajmljivanja nepostojećeg smeštaja po različitim grupama na Fejsbuku, neretko se dešavaju tzv. „romantične prevare“, kojima muškarci i žene dovode potencijalne partnere u zabludu, zauzvrat im tražeći novac ili skupocene poklone.

Upravo je u takvu zamku upala jedan 65-ogodišnja Slavonka, koju je „virtuelni muškarac“ doveo u zabludu i stekao ogromnu imovinsku korist.

Ona mu je, na osnovu obećanja da će se preseliti kod nje po odlasku u penziju, uplatila više od 13 hiljada evra, a hrvatska policija je iskoristila ovaj slučaj da još jednom upozori građane na opasnosti „virtuelnog dejtinga“.

Ogromni iznosi troškova transporta i „carinjenja“ paketa

Brodsko-posavska policija je saopštila da su navodi iz prijave prevarene žene sa područja Slavonskog Broda predmet kriminalističke istrage.

Kako kažu, reč je o internet prevari, kojom je 65-ogodišnjakinja oštećena za više od 13 hiljada evra, piše Index.

Ona je od aprila, putem jedne od društvenih mreža, ostvarila virtuelni kontakt sa muškarcem, da bi nakon toga poverovala njegovim tvrdnjama da će se preseliti kod nje po odlasku u penziju.

Ona mu je u više navrata uplatila veći novčani iznos za troškove transporta i carinjenja „paketa“ koje joj je poslao.

Policija upozorava žene na oprez u onlajn komunikaciji sa nepoznatima

Iz hrvatske policije napominju kako sve češće beleže slučajeve tzv. „romantične prevare“ i upozoravaju građane, posebno žene, da budu oprezne u komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Napominju kako prevaranti tragaju za žrtvama, kako bi ostvarili protivpravnu imovinsku korist, služeći se raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.

„Romantični prevaranti“ pritom putem komunikacije iskazuju snažna osećanja prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno poverenje, traže novac, poklone ili podatke o bankovnim karticama.

Takođe, mogu tražiti i da im žrtva pošalje lične fotografije ili video snimke.

Policija zato poziva građane da ne prihvataju komunikaciju sa osobama na društvenim mrežama kojima ne mogu da provere identitet i postojanje, a posebno da ne veruju ovakvim ili sličnim ponudama preko društvenih mreža.

Izvor: Index

10 godina se dopisivala sa muškarcem pa shvatila da joj je ljubav života član porodice

59 Shares
Share via
Copy link