Magazin

10 godina se dopisivala sa muškarcem pa shvatila da joj je ljubav života član porodice

laptop

Da li znate šta je „catfishing“? Ovaj naziv, koji je nastao prema jednoj dokumentarnoj seriji u kojoj se govori o istinama i lažima vezanim uz onjaln upoznavanje, zapravo označava kreiranje lažnog identiteta radi prevara drugih. S obzirom da ovde glavna namena nije krađa (novca, podataka i sličnoga), ”kvaka” je u nečemu drugome.

Naime, glavni cilj „catfishinga“ je prevara osobe i ponižavanje te osobe na internetu, a što se obično odvija tako što „lažnjak“ zadobije poverenje osobe sa kojom se dopisuje, a zatim iskoristi male tajne koje mu je poverila da je osramoti ili čak ucenjuje.

U takvoj situaciji se našla Kirat Asi (42) iz zapadnog Londona, koja ej deset godina bila žrtva ove Internet prevare i koja je zahtevala da se „catfishing“ proglasi kaznenim delom.

Kirat se deset godina dopisivala sa lekarom po imenu Bobi. Održavali su romantičnu vezu na daljinu, pošto on živi u Australiji, a na njegovom profilu su se nalazile realne slike, što njega, što kuće, letovanja, zimovanja. Idealan muškarac, makar je Kirat tako mislila.

A onda je saznala da je sve vreme „zavlači“ sestričina Simran Bogal, koja je stvorila lažni profil na mrežama gde se predstvljala kao muškarac.

Prevara je otkrivena tek kada je Kirat unajmila privatnog detektiva koji je otkrio bizarnu i jezivu istinu. Razočarana i besna, ova 42-godišnja žena se obratila bitanskim medijima zahtevajući da se „catfishing“ shvati dosta ozbiljnije.

– Mislim da mnogi to ne bi radili kada bi znali da je to kazneno delo i da su počinili zločin isto kao da su uhvaćeni s mobilnim telefonom u ruci dok su vozili – rekla je za medije.

– Ja to zovem klopkom na internetu. Nisam bila ni na kakvaoj nikakvoj stranici za upoznavanje, vrlo vodim računa o svojoj privatnosti na Internetu. Ljudi pojam „catfishinga“ doživljavaju kao nešto zabavno, a zapravo je sve samo ne to. Ovo je uticalo na moje zdravlje, porodicu, prijatelje, društveni život, karijeru i apsolutno sve. Uništila mi je život i uzela u nepovrat deset godina – ispričala je Kirat.

U Kiratinom slučaju, a koji se smatra najdugovečnijim u istoriji Internet prevara, ali i najsloženijim jer je obmana uključivala lažno kreiranje ne samo jedne osobe, već cele zajednice. Istražitelji su mesecima radili sa svedocima, pravnim stručnjacima i Bobijem iz stvarnog života.

Sve je počelo 2009. godine kada je Kirat neočekivano dobila poruku na Fejsbuku od Simraninog bivšeg dečka Džej-Džeja koji je tražio savet kako da se pomire. Dopisivali su se pet meseci, da bi Kirat saznala da je momak umro. Sestričina joj je dala imejl adresu njegovog brata Bobija da mu izjavi saučešće.

Razloga za sumnju Kirat nije imala jer je Bobijev profila sadržavao prave fotografije i neke biografske detalje koji su se koristili bez njegovog pristanka.

Ubrzo je iz prijateljstva rodila ljubav, imali su čak i onlajn seks, mada mu Kirat nikada nije slala golišave slike.

Svaki put kada je pokušavala da ugovori sastanak uživo, nešto bi iskrsnulo – jednom je Bobi čak „imao“ i srčani udar.

A u drugoj prilici je pretio da će izvršiti samoubistvo jer mu ne veruje i insistira na viđanju.

To je pobudilo sumnju kod nje, pa je unajmila privatnog detekriva koji je razotkio istinu, odnosno da iza lažnog profila stoji njena sestričina. Razlog? Nikome nije baš najjasniji.

Simrat je verovatno želela da se samo poigra osećanjima svoje tetke, a u međuvremenu se navukla nacelu ovu porevaru i kreiranje lažnog života.

Policija je rekla da Simrat nije počinila nikakvo krivično delo, a nakon što je Kimrta podnela gradsku tužbu protiv sestričine, slučaj je završen nagodbom van suda.

Izvor: MONDO

 

Ojadila stotine srpskih turista za letovanje u Hurgadi od 500€ i još je na slobodi

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


40 Shares
Share via
Copy link