Magazin

Poznata influenserka izgladnjivala decu, a na Jutjubu delila lekcije o roditeljstvu i zarađivala milione

influenserka-deca
Foto: Printscreen

Rubi Franke, žena koja se proslavila kontroverznim savetima o roditeljstvu na Jutjubu i od toga zaradila milione dolara, optužena je za zlostavljanje sopstvene dece, a sve je otkriveno je 30. avgusta njen 12-godišnji sin prekriven otvorenim ranama pokucao kod komšija tražeći hranu i vodu.

BBC prenosi da je policija američke savezne države Juta objavila da je dečak pobegao iz obližnje kuće nekoliko trenutaka pre toga spustivši se kroz prozor s lepljivom trakom na gležnjevima, kaže policija, prenosi Kurir.

Dečak je prebačen u bolnicu zbog neuhranjenosti i dubokih rana od vezivanja užetom, a petoro ostale dece Rubi Franke pronađene u istoj kući takođe je predato starateljima.

BBC navodi da je influenserka i majka njih šestoro uhapšena i optužena po šest tačaka za zlostavljanje dece.

Franke je držala Jutjub kanal 8 Passengers, koji je pokrenut 2015. tokom procvata popularnosti porodičnih kanala za vloging, pomoću kojih se zarađivalo na toj platformi.

Godinu dana kasnije njene objave skupile su desetine hiljada pregleda i Franke je tada za lokalne medije rekla da joj je snimanje svoje porodice pomoglo da živi u sadašnjosti i jednostavno uživa u deci.

Njeni snimci su predstavljali tipičnu mormonsku porodicu iz predgrađa koja školuje decu kod kuće, kuva, jede i razgovara.

Ali, neki klipovi su izazvali sumnje, pa je se tako na jednom snimku čulo kako sinovima kaže da će “izgubiti privilegiju da jedu večeru” ako nastave s grubom igrom.

Na drugom snimku je izjavila da njena 6-godišnja ćerka mora da ostane gladna pošto je zaboravila da ponese ručak u vrtić.

Uprkos kritikama, njen autoritativni roditeljski stav se nastavio, a publika je bila sve brojnija.

Na snimku iz 2020. njen sin tinejdžer je otkrio da mu je sedam meseci bilo zabranjeno da koristi spavaću sobu i umesto toga spavao na vreći za sedenje.

Franke u istom je videu rekla da je njen sin pokazao da nije u stanju da sredi spavaću sobu, pa su mu ponuđene alternative poput kreveta za goste ili dušeka na naduvavanje.

Ton njihove rasprave bio je blag, a priča je izazvala kikotanje majke i njenog drugog deteta, ali je mnoge gledaoce taj incident uznemirio.

Peticija koju je pokrenuo od gledalaca zahtevajući istragu prikupila je hiljade potpisa i pozvane su službe za zaštitu dece. To je označilo početak kraja Jutjub kanala 8 passengers.

Snimci koje je Franke objavljivala na dnevnom nivou sveli su se na dva ili tri nedeljno, a zatim nijedan pre nego što su izbrisani.

Ipak, ona je ostala aktivna na društvenim medijima i osnovala novi kanal za savete u junu 2022. pod nazivom ConneXions, zajedno s poslovnom partnerkom i savetnicom Džodi Nan Hildebrant.

Kuća u kojoj je živela porodica Rubi Franke FOTO: YOUTUBE/NBC NEWS

Sadržaj koji su zajedno pravile privukao je mali deo publike u odnosu na vrhunac popularnosti 8 passengers. Franke je jednom izjavila da joj je taj projekt pomogao da zaradi milione dolara, ali da je taj unosni biznis napustila, kako je rekla, da bi spasila svoju decu.

I Franke i Hildebrant uhapšene su 30. avgusta nakon što je neuhranjeni sin prve influenserke pobegao od kuće, a nekoliko dana kasnije optužene su po šest tačaka za zlostavljanje dece.

– Pravda je zadovoljena – napisala je najstarija ćerka Rubu Franke na Instagramu, tvrdeći da je godinama pokušavala da skrene pažnju policije i službi za zaštitu dece na svoju otuđenu porodicu.

Influenserka jela samo sirovu hranu, razbolela se i umrla od izgladnjivanja i infekcije

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link