Recepti

Indijski specijaliteti i sok od đumbira

Pre nekoliko dana u našem gradu otvoreno je mesto za sve ljubitelje đumbira i indijske kuhinje. Ovo mesto je u Železničkoj ulici i zove se 101 plod, a osnivač Dragan Trifunović nedavno je stigao iz Indije, i sa sobom doneo začine i ukuse iz ove daleke zemlje.

– Indija je majka svih začina i veoma sam srećan što sam imao tu čast i zadovoljstvo da radim, učim i živim tamo. Ne želim da pravim Indiju u Srbiji, već da to znanje prenesem ovde. Njihova kuhinja je raznovrsna i specifična, i znaju na pravi način da koriste začine. Kurkuma kao začin takođe dobina sve veću pažnju – kaže Dragan.

indijska-hrana-novisad

Osnovni proizvod u 101 plodu je sok od đumbira. On se proizvodi ovde, u Novom Sadu, sa 8 do 10 odsto šećera od šećerne trske, bez konzervanasa, prirodno gaziran, zdrav i osvežavajući. Đumbir se za sada uvozi iz Indije i Kine, ali Dragan je pokrenuo i sopstvenu proizvodnju i nada se da će već od sledeće godine imati svoj đumbir, iz Srbije.

Slatki program je raznovrsan. Tu su tradicionalne indijske halve, indijska peciva i mafini. Sve je pravljeno od integralnog brašna, pšenice, ječama i ovasa, bez dodataka belog brašna, emulgatora i aroma. Mafini su od čokolade, kokosa, badema ili susama i značajno su hranjiviji od mafina koji se prave od belog brašna. Za one koji vole indijski orah, tu su kofte, kuglice od brašna oraha i badema uz dodatke prirodnog crnog kakaa.

kofte-indijske-kuglice

Ovde se prave i zdravi obroci za doručak poput bulgura koji je uravnotežena jutarnja namirnica od mlevenog zrna žitarice i suvog voća ili povrća. Tu su i obrok salate od nauta, mahunarke slične leblebiji. Humus je napravljen od nauta i sadrži svega 25 odsto masti, da bi bio kremast. On savršeno ide uz pokoru, povrće pohovano u pirinčanom sariju, hrskavo i naravno začinjeno.

indijski-tanjir-zacini-indijska-hrana

Sva ova jela možete kombinovati, i napraviti savršen obrok po svom ukusu, uz svež sok od đumbira. Vlasnik kaže da je u planu i organizovanje đumbir plesa, druženja i donošenje još mnogo zanimljivih proizvoda iz Indije.

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

161 Shares
161 Shares
Share via
Copy link