Koronavirus Svet

Sinovi joj nabavili kiseonik, policija ga silom oduzela i odnela ‘važnijem’ pacijentu

mumbai kiseonik
Printscreen

Haos nastao zbog ogromnog broja zaraženih koronavirusom u Indiji svaki dan dobija nove tragične dimenzije. Ogromna je potražnja za bocama sa kiseonikom u zemlji koja je lider po broju proizvedenih vakcina, a nakon priče da je jedna žena ostala bez svoje kiseoničke boce zbog nekog „važnijeg“ pacijenta čitav svet je u neverici.

Jedna žena umrla je dva sata nakon što joj je policija oduzela bocu sa kiseonikom u jednoj privatnoj bolnici naočigled dvojice njenih sinova u gradu Agri. Kako su oni ispričali medijima, policija je njen kiseonik odnela „VIP pacijentu“, odnosno nekome ko je ocenjen kao važniji u sveopštoj nestašici, prenosi Daily mail.

– Moja majka će umreti ako joj oduzmete bocu sa kiseonikom – preklinjao je policajce čovek na snimku čije je ime Anmol Gojal.

Priča dobija još neverovatniju konotaciju zbog toga što su on i njegov sedamnaestogodišnji brat kiseonik samostalno nabavili i doneli ga majci u bolnicu, ali joj je policija i pored toga oduzela bocu i direktno uticala da ona premine samo dva sata kasnije.

Policija ovog grada odbacila je optužbe, iznevši svoju verziju događaja.

– To je bio prazan cilindar koji se odnosi iz bolnice radi punjenja – saopštili su javnosti.

U petak je u Indiji zabeleženo još 386.452 novozaraženih i 3.498 smrtnih slučajeva. Lekari ove zemlje sumnjaju da su objavljene brojke istinite i upozoravaju da je stvaran broj desetostruko veći što navodi na broj od čak tri miliona zaraženih dnevno.

Ceo svet sa nevericom gleda u lomače u Mumbaiju i ostalim gradovima gde nema dovoljno mesta za kremacije, a vojska je morala da izađe i oružjem štiti bolnice i skladišta kiseonika.

Crno tržište kao i uvek u ovakvim situacijama profitira i prosto cveta, a cena jedne boce kiseonika prelazi i 1000 evra, dok je pre nestašice cena iznosila oko 50 evra.

Iako je Indija zemlja koja u kojoj se do sada proizvelo najviše vakcina protiv koronavirusa imunizovano je samo oko 9 odsto stanovništva od ukupnog broja od 1.4 milijarde. Svi centri u kojima se vakcinacija sprovodila u Mumbaiju zatvoreni su na tri dana počevši od petka zbog, kako je rečeno, nedostatka vakcina.

Korona virus i Indija: Zašto čitavom svetu treba da je stalo do zdravstvene krize u jednoj od najmnogoljudnijih zemalja

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
59 Shares
Share via
Copy link