Magazin Srbija

Najstarija Srpkinja ima 111 godina i 11 dece, ni korona joj ne može ništa

Đurđa Stojković
Foto: Printskrin/ RTS

Đurđa Stojković (111) iz planinskog sela Radovnica kod Trgovišta, medicinski je fenomen barem iz dva razloga. Prema zvaničnim podacima ona je najstariji stanovnik Srbije, ali i neko ko je u tim godinama uspeo da pobedi koronu.

Izrodila je 11 dece, a trenutno živi sa sinom i snajom u jedom delu kuće, dok je u drugom još jedan njen sin.

Čitav život bake Đurđe bio je težak i ispunjen nemaštinom. Kako pričaju njeni sinovi, od rane mladosti je išla u nadnicu, vodeći i sa sobom decu.

Onu najmanju bi stavila u tzv. ljuljku, odnosno, platno, ćebe ili ćilim, koje bi bilo zavezano s jednog kraja drveta na drugi. Tu je dete spavalo i ljuljuškalo se dok bi ona radila. Ona je za to vreme išla da žanje žito, okopava kukuruz ili sakuplja seno. Kad padne noć, onda bi joj te komšije kod kojih je radial, dale činiju brašna I kašiku soli , kako bi deci umesila hleb.

– Život moj je težak. Najstarije dete ima 90 godina. To je ćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim – govorila je ranije baka Đurđa.

Ona je poslednjih pet godina jedva pokretna. Do tada radila je gotovo sve poslove. Mesila hleb, prala ručno, išla u šumu i na leđima donosila grane za ogrev, vadila krompir na njivi, brinula o deci. Baka Đurđa je fenomen i po još jednoj stvari – ima čak 110 potomaka, jer pored 11 dece, ima i 53 unučića i 46 praunučića.

– Porodica je korisnik socijalne pomoći, kao i sredstava tuđe nege i pomoći. Dobro se oseća, o njoj brinu sin i snaja. Pokušali smo da joj odnesemo pomoć, ali je pao sneg, tako da ni terenskim vozilima ni mašinama nismo mogli dalje. Nadam se da ćemo od ponedeljka moći nekako da odemo – kaže predsednica opštine.

Baku su koronom najverovatnije zarazili sin i snaja. Doktor Novica Živanović, direktor Doma zdravlja u Trgovištu izjavio je da je je baka imala lakšu kliničku sliku i uspela da pobedi virus.

– Sin i snaja su bili pozitivni. Kada je kod članova porodice potvrđen virus testirali smo baku i 4. decembra je kod nje potvrđen covid 19. Imala je temperaturu i davali smo joj terapiju intravenozno. Ovo je jedna složena situacija i težak pacijent, koji nije izmeštan iz kuće, već smo je pratili i lečeli tako što smo je posećivali. Ukućani su primali terapiju duže od nje, ona je na sreću uspela uz malu medicinsku pomoć da izađe iz bolesti. Oporavila se potpuno i s obzirom na sve okolnosti ona je sada stabilno – pojašnjava Živanović.

Opština Trgovište je jedna od najsiromašnijih uzemlji, prepoznatljiva i po brojnim ovakvim slučajevima, ljudi koji imaju preko 90 godina i žive u veoma lošim uslovima, rasuti po planinskim zaseocima.

Izvor: Blic.rs

Baka Mira iz Novog Sada u 91. godini pobedila koronu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

90 Shares
Share via
Copy link