Magazin

Iguman Sava Janjić: Ispoštovati svoje žrtve saosećanjem za nevine žrtve drugih

Sava Janjić FB
Foto: privatni profil

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, poznat je po tome da koristi društvenu mrežu Tviter da obavesti javnost o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, o informacijama koje ne dolaze sa nacionalnih medija. Janjić često iznosi i svoje lične komentare na društvene fenomene, a ovoga puta pokušao je da ukaže na monstrume sa ljudskim likom, pojedince u našim redovima, koji su se sadistički odnosili prema pripadnicima drugih vera i naroda.

On je u nizu svojih objava istakao neophodnost suočavanja sa zločinima koje je neko počinio u ime srpskog naroda, čime bi se skinula mrlja i ukazalo da iza ubistava, mučenja i prebijanja ne stoji čitav narod već bezumni poslušnici zločinačke vlasti.

– Iz pijeteta prema nevinim žrtvama našeg naroda, posebno u vreme 2.svetskog rata ali i u novija vremena ne smemo da izgubimo osećaj za žrtve i stradalnike drugih. Njih nije ubijao i mučio srpski narod već pripadnici jednog malignog režima i njegove nehrišćanske nacional-ideologije – napisao je Sava Janjić uz objavu dokumenata koji dokazuju postojanje logora u centralnoj Srbiji, u kojima su mučeni i ubijani pripadnici Armije BiH.

On je želeo da povuče paralelu sa stradanjem srpskog naroda na KiM.

– Ćutanje pred zlodelima domaćih zločinaca, koji su u ime svog ‘srpstva’ i bez vere u Boga nanosili zlo drugima, a mi to ovde na KiM i te kako godinama plaćamo nevinim žrtvama i spaljenim crkvama, čini nas saučesnicima ideologije koja je suprotna svemu čestitom u srpskoj istoriji – ocenjuje iguman Visokih Dečana.

Ni njega zbog stavova u koje veruje nije zaobišao režimski manir optužbi za izdaju svog naroda.

– Kada smo ovde u Dečanima digli glas protiv nasilja nad civilima bez obzira sa koje strane, mnogi su nas prozvali za izdajnike. Najbolji način da ispoštujemo sopstvene žrtve jeste da pokažemo saosećanje za nevine žrtve drugih. U protivnom svrstavamo se i sami na stranu zločinaca – zaklkjučio je iguman Sava Janjić.

Krvničko prebijanje sina srpskog političara sa Kosova podseća na zastrašujuću sudbinu Olivera Ivanovića

22 Shares
Share via
Copy link