Lifestyle

Vaš Huawei telefon uskoro će biti za đubre, jer ostaje bez Google podrške

Alphabet Inc’s Google, krovna Guglova firma, prekida saradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Još uvek nije reč o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se poslednjih nedelja našla na udaru Donalda Trampa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (apdejtovanje) telefona koji imaju Android. Takođe, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu, te drugim brojnim aplikacijama.

„Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama“, rekao je izvor za Reuters.

Detalji ovog prekida saradnje još se uvek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Ograničen pristup

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim rečima, imaće pristup onima koje su označene za slobodno korištenje.

No Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i suradnju Huaweiju.

Iz Huaweija su već kazali kako su poslednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki delovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.

Ovo je samo nastavak velikih problema za Huawei

Podsetimo, Huawei se u nedelji za nama našao pod snažnim udarima Donalda Trampa.

Američki predsednik sredinom sedmice je proglasio „izvanredno stanje u zemlji“ kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocenjene kao rizične, što ponajpre pogađa Kinu.

Prema saopštenju iz Bele kuće, Trampova uredba podrazumeva „zaštititu Amerike od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama“.

Njom se ministru trgovine daje moć da „zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti“.

No jučerašnja odluka Googlea mogla bi imati posledice za Huawei u celom svetu.

Videli smo šta su Srbi najčešće guglali u 2018. i smorili smo se

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
81 Shares
Share via
Copy link