Magazin Putovanja

Hrvatsko more postalo preskupo i za Nemce, za odmor predlažu drugu jadransku zemlju

Hrvatska more
Foto: Pixabay /Mladen Visnic

Nemački mediji pišu kako onaj ko je pre samo nekoliko godina mogao da letuje za samo 500 evra po osobi, teško da će 2024. moći da pronađe nešto za tu cenu.

Nemački RTL je sproveo istraživanje te pronašao alternative za popularna odredišta među kojima je i Hrvatska. Pa tako smatraju kako je isplativije otići na odmor na Maltu nego u Majorku, prenosi Fenix magazin.

“Balearsko ostrvo konstantno zauzima prvo mesto najpopularnijih odredišta za putovanja. Ne iznenađuje da Majorka ima mnogo toga za ponuditi: prelepe plaže, prijatnu mediteransku klimu i gradove uzbudljive kulture. Ali odmor na Majorci 2024. neće biti jeftin. Turisti treba da se pripreme na poskupljenje od oko deset odsto”, javlja RTL.

Riviera di Ponente deo je obale u zapadnom delu Ligurije, koji se proteže između lučkog grada Đenove i francuske granice. Slikovita ribarska sela, živahna odmarališta i srednjevekovni gradovi nižu se obalom koju karakterišu duge peščane plaže.

Nemački RTL piše kako je Hrvatska već 10 godina Nemcima preskupa, a kao alternativu nude Albaniju.

“Pre desetak godina Hrvatska je bila više insajder tip i, pre svega, prava jeftina turistička destinacija. Ali to se iz temelja promenilo. Upravo je severna Istra već nekoliko godina vrlo popularna među nemačkim turistima. U skladu s potražnjom, ali i zbog promene valute, cene su u poslednje vreme jako porasle”, navode.

U leto 2023. turisti su ponekad morali da plate i 50 odsto više za isti smeštaj nego prethodne godine. Da li će cene opet pasti ovog leta? Malo verovatno, piše nemački RTL i predlaže albansku Vloru umesto hrvatske Istre.

“Ipak, jeftiniju alternativu možete pronaći u Albaniji. Svugde je jeftino, pogotovo u poređenju s drugim mediteranskim zemljama – posebno je lepa regija Vlora. Njen severni deo izlazi na Jadransko more, a južni je poznatiji kao Albanska rivijera. Turizam cveta naročito duž obale i u blizini većih gradova kao što je Saranda. I u jedno možete biti sigurni: odmor ovde, baš kao i ostale mogućnosti, jednako je lep – ali će vam novčanik biti zahvalan”, zaključuju novinari RTL.de.

Šta sve (ne) možeš u Rovinju za 10 evra? Video srpske influenserke prikupio više od milion pregleda

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link