Magazin Putovanja

U Hrvatsku iz Srbije samo uz negativan PCR test ili karantin od 14 dana

hrvatska-letovanje

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić potvrdio Hrvatska pooštrila uslove za ulazak naših i građana zemalja koje nisu članice EU na njenu teritoriju. Od jutros se zahteva negativan test na koronavirus ili karantin od dve nedelje, rekao je Ljajić za Nova.rs.

– Hrvatska je od jutros aktivirala meru po kojoj za građane svih trećih zemalja, uključujući tu i Srbiju, važi mera samoizolacije od 14 dana, ukoliko uđu i žele da borave u Hrvatskoj.

Jedino, ukoliko se poseduje PCR test ne stariji od 48 sati, mera samoizolacije se smanjuje na 7 dana”, rekao je ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić za Nova.rs, a povodom informacija koje smo dobijali od čitalaca tokom prepodneva, da nisu mogli da uđu u Hrvatsku.

– Tranzit kroz Hrvatsku je i dalje slobodan, ali će provere biti rigoroznije. Putnici koji tranzitiraju smeju se zadržati u Hrvatskoj najviše 12 sati i kod sebe imati dokument kojim dokazuju da u zemlji u koju idu imaju prijavljeno prebivalište – potvrdio je ministar Ljajić.

Podsetimo da je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš juče izjavio da će ta zemlja pooštriti kriterijume za ulazak, ne precizirajući kada će ta odluka stupiti na snagu.

On je dodao da mere samoizolacije odnosno karantina neće važiti za hrvatske državljane iz BiH, opet ne ulazeći u to da li će isti tretman imati i oni koji imaju dvojno srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Nove mere na snazi u Hrvatskoj

Hrvatska je, inače, generalno pooštrila mere zaštite, pošto je ocenjeno da se u toj zemlji pogoršava epidemiološka situacija.

Danas je usvojena odluka o obaveznom nošenju maski u zatvorenim prostorima, koja stupa na snagu u ponedeljak, 13. jula, kao i mere koje moraju da sprovedu organizatori okupljanja kojima prisustvuje više od stotinu ljudi.

U Hrvatskoj za sada ima 1.038 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, na bolničkom lečenju su 104 osobe, dok je na respiratoru četvoro kovid pacijenata.

Vlasnici hostela u Hrvatskoj uplašeni za opstanak: Laž je da turisti dolaze, nema žive duše

23 Shares
Share via
Copy link