Magazin Putovanja

Vlasnici hostela u Hrvatskoj uplašeni za opstanak: Laž je da turisti dolaze, nema žive duše

hrvatska-split-hosteli

Vlasnici smeštaja u Splitu zabrinuti su s razlogom. Iako je pandemija zaustavila protok turista, nije zaustavila plaćanje režija, a bez gostiju, preduzetnici se boje za opstanak svojih biznisa.

– Bili smo otvoreni celu koronu, imali smo nekoliko ljudi. Neki već imaju radne vize, neki dozvolu boravka, trojica se ne mogu vratiti kući zbog zatvorenih granica… Prošle nedelje došlo mi je troje Hrvata, ovih dana jedan od njih se vraća. Čak su bile dve strankinje i jedna žena iz Crne Gore. I to je to – rekla je Dora Mišurac, vlasnica dvaju splitskih hostela za “Slobodnu Dalmaciju“, dodavši da taj broj ljudi ne može da pokrije ni režije, i da ne zna kako će da preživi sezonu.

– Otkazano je sve što je bilo za kraj marta, celi april i maj. U junu, julu i avgustu je bilo nešto malo rezervacija. Trenutno smo još na zimskim cenama od nekih deset evra za spavaonicu, 15-20 eura za privatnu sobu. Još nismo dirali cene za leto, ali koliko sam razgovarala s kolegama, mislim da ćemo ići dole nekih 10-15 odsto – navela je Dora Mišurac.

– Neki vlasnici hostela uspeli su, iz drugog, trećeg puta da snize cene najma pa sada plaćaju 20 ili 30 odsto manje. Možda ima i srećnijih, s nižim cenama, ali ja ih ne poznajem – navela je Antea Ćurin, vlasnica dva hostela u Splitu.

– Vlasnicima prostora možda treba vremena da shvate koliko je situacija grozna. Znam da ima dosta turističkih agencija po gradu, kojima su gazde prostora za 50 odsto smanjile cene najma – navodi Ćurin za “Slobodnu Dalmaciju”, ističući kako je neizmerno nerviraju mediji sa “pumpanjem priča o dolasku gostiju u Hrvatsku”.

– Sve je to laž. Evo, ovih dana sam obišla Plitvice, Paklenicu, bila na Hvaru, sad sam u Komiži. Nigde nema ljudi. Ali nema žive duše – naglašava.

Vodeći hrvatski epidemiolog: Građani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku i odu na more

PARTNERI SAJTA


23 Shares
Share via
Copy link