Balkan Magazin

Kampanja u Hrvatskoj za izjašnjavanje nacionalnosti: E, Srbine, hajde molim te, stišaj to malo, dijete mi spava

spot-hrvatska
Foto: Printscreen/Youtube/Srpsko narodno vijeće

Organizacija srpske manjine, Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je spot, u oviru kampanje “Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin”. Oni pozivaju sve Srbe u Hrvatskoj da se na popisu stanovništva onlajn putem, preko interneta, bez straha izjasne kao Srbi.

U Hrvatskoj 13. septembra počinje popis stanovništva. Ko odbije popisivanje može biti novčano kažnjen. Raspon kazni se kreće od 30.000 do 80.000 dinara odnosno od 2.000 do 5.000 kuna.

Pripreme su uveliko u toku. Na teren će 8.000 popisivača i 1.100 kontrolora.

Srbin “nindža”, škakljiv spot?

U spotu se pojavljuje muškarac obučen kao “nindža”, koji se preziva Srbljanović. On radi sve da prikrije svoj nacionalni identitet. Pažljivo otključava vrata stana, izuva se tiho i na petama da bi zamračio celu prostoriju. Spušta roletne, isključuje svoj mobilni telefon, vadi bateriju, čekićem razbija karticu ne bi li ga neko prisluškivao.

Predstavljen poput lopova ili špijuna, otvara metalni sandučić sa pasošem i cd-om nepoznatog sadržaja. Navlači crne kožne rukavice, stavlja crnu kapu i masku, prekriva glavu i usta. Zatim pojačava muziku do “panja”. Obazrivo, gotovo paranoično posmatra sve okolo, prethodno osluškujući “situaciju” iz komšijskog stana, u polumraku vadi laptop. Tenzija se pojačava, šire mu se zenice ali on uspeva da u polje 17. Narodnost, jednim prstom – slovo po slovo ukuca SRBIN, te se hvata za glavu i može da “odahne”.

narodnost-srbin-hrvatska-sp
Foto: Printscreen/Youtube/Srpsko narodno vijeće

Kad je pomislio da je gotovo, začuvši zvonjavu na ulaznim vratima, obliva ga znoj. U naponu strepnje, otvara vrata i ugleda komšiju kog igra hrvatski glumac Rene Bitorajac. On mu se obraća:

– E, Srbine, hajde molim te, stišaj to malo, dijete mi spava – kaže on uz molitveni položaj ruku, a Srbljanović odgovara:

– Joj, sori susede, evo odmah – kaže on, komšija palcem “lajkuje” i on zatvara vrata stana.

Budi e-Srbin, da niko ne zna

U spotu poručuju:

– Novo! Budi e-Srbin! Ove godine na popisu stanovništva možeš se popisati onlajn i izjasniti se koje si narodnosti, a da nitko to ne (d)(o)zna. Ponuda traje od 13. rujna do 26. septembra – poruka je SNV-a.

U opisu videa postoji detaljno objašnjenje kako se popisati onlajn.

Afirmativna kampanja, reakcije pozitivne

Potpredsednik Vlade Boris Milošević u vezi kampanje “Budi e-Srbin” izjavio je:

– Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su želele pokrenuti jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantuje, dakle svoju nacionalnu i versku pripadnost – objasnio je on i dodao:

– Reakcije su uglavnom pozitivne i nadam se da će tako i ostati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmerena protiv nikoga, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i verujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom – zaključio je Milošević.

Izvor: index.hr

Hrvati uništili bahatog vlasnika vile koji je prisvojio plažu i izbrisali ga sa lica zemlje

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link