Magazin Putovanja

LETO 2019: Cene ležaljki i hrane u Hrvatskoj skočile, u Grčkoj i Crnoj Gori bez promena

Leto 2019. je pred i glavno pitanje svih onih koji planiraju odmor na omiljenim destinacijama Srba – Grčka, Hrvatska, Crna Gora, posle cene hotela i apartmana, jeste koliko koštaju ležaljke, suncobrani, kafe, giros i slično.

Novinari Blica istražili su cene vanpansionske potrošnje kakva bi trebalo da bude ovog leta i zaključak za Grčku i Crnu Goru, barem za sada, jeste da su cene ostale na prošlogodišnjem nivou, dok je skok cena primetan u Hrvatskoj.

– Cene boravka na hrvatskoj obali skočile su između 5 i 15 odsto u zavisnosti od mesta za koje turisti oduče. Za iznajmljivanje ležaljki je potrebno izdovojiti više para. Kako bi iznajmili par ležaljki sa suncobranom potrebno je izdvojti između 10 i 20 evra za – kažu za “Blic” u jednoj turisitčkoj agenciji koja organizuje turističke ture u ovoj zemlji.

Hrvatska najskuplja za letovanje

Cene hrane ostale su slične kao i prošlog leta, budući da se krus kuna nije značajno menjao u odnosu na 2018. godinu.

Na ovoj plaži u Grčkoj ležaljka i suncobran koštaju 500 evra, a slična mesta postoje u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Za omiljene zakuske na plaži potrebno je izdvojiti između 2.5 i 3 evra koliko košta palačinka, odnosno 1.5 evro za krofnice.

Hrvati digli cene: Kilogram grožđa za 10€, hamburger za 22€

Prema postojećim podacima kugla sladoleda će se prodavati za 1 evro, dok je za voćni ili gazirani sok zapremine od pola litra potrebno 2 evra. Čaj ili espreso u nekom od primorskih lokala platićete 1 evro.

Cene brze hrane sa kisoka kreću se u razmaku od 0.80 centi za pecivo do 3 evra koliko treba izdvojiti za parče pice ili pljekskavice. Obrok u restoranu koštaće vas najmanje 10 evra, a ukoliko želite malo bogatiji ručak za to je neophodno izdvojiti čak 100 evra.

Cene u Grčkoj ostale iste

Poskupljenje je ove godine zaobišlo omiljenu srpsku destinaciju – Halkidiki u Grčkoj, te su cene hrane i pića gotovo iste kao i prethodne godine.

– Trenutno sam u Grčkoj i mogu vam reći iz prve ruke da su cene hrane i pića ostale slične kao i prošle godine, nema nekih značajnih razlika. Za odmor se traži mesto više jer je zainteresovanost za grčka letovališta velika kao i svake godine – rekao je za “Blic” Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija “Juta”.

Plaža u Grčkoj među 5 najboljih za porodice s decom

Za omiljeni grčki proizvod – giros, biće neophodno je izdvojiti 2.5 evra, dok je cena suvlakia 2.9 evra. Ukoliko se odlučite da prezalogaijte u restoranima biće vam potrebno najmanje osam evra po osobi i to u jeftinijoj varijanti.

Kafa u grčkim lokalima na Halkidikiju košta od 2 pa do 4 evra u zavisnosti za koju kafu se odlučite, dok je za pivo potrebno izdvojiti između 3 i 5 evra. Flašica vode od pola litre košta 50 centi, a ona od litar i po od 1.5 do 1.7 evra.

Cene ležajke po osobi kreću se od 5 do 15 evra.

U Crnoj Gori ista situacija kao i minulog leta

Cene turističkih potrepština ostale su na prošlogodišnjem nivou, te je sudeći prema podacima koje poseduje Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore, cena ležaljki na plažama ostala ista, te je za jednu potrebno izdvojiti od 5 do 15 evra koliko se plaća na frekventnijim plažama.

– Za hranu koja se prodaje na ulici, odnosno popularnu brzu hranu u jeku sezone potrebno je izdvojiti između 1 evro i 5 evra u zavisnosti nakom popularnom crnogorskom letovalištu se odmara, dok je cena kafe između 0.80 i 1.80 evra. Cene su gotovo iste kao i prošle godine – kaže za “Blic” Nina Vukčević iz Turističke organizacije Crne Gore.

Cene u restoranima takođe su ostale vrlo slične prošlogodišnjim, te je za ručak potrebno izdvojiti između četiri i 40 evra po osobi u zavisnosti od letovališta i naručene hrane.

Turska poskupela

– Ono što je primetno je da se sve više naših građana odlučuje da letuje u Turskoj. Ova istočna zemlja je najbrže rastuća turistička destinacija zbog čega su i cene odmora u njoj porasle – navodi Seničić.

Ako poželite da prošetate Budvom u kupaćem kostimu, pripremite 600€

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

75 Shares
Share via
Copy link