Balkan Magazin

Hrvatska na svim mečevima Evropskog prvenstva nosila ustaški grb – svi kažu slučajno

hrvatska ustaski grb
Foto: EPA

Hrvatska je u ponedeljak izbačena sa Evropskog prvenstva od Španije u osmini finala. Nakon 90 minuta je bilo 3:3, a onda su Španci u prvom produžetku dali dva gola i izborili četvrtfinalni susret protiv Švajcarske ukupnim rezultatom 5:3.

Utakmicu je obeležilo nekoliko gafova, poput onog kada je Ante Rebić usred napada Španije izašao da zameni kopačke. U tom napadu Španija je izjednačila na 1:1 pogotkom Pabla Sarabije. Gaf je imao i Joško Gvardiol koji je kod trećeg gola Španije bio predaleko od strelca Ferrana Torresa jer je išao da pije vode usred protivničkog napada.

Međutim, sada se pojavio novi gaf. Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje belo. Naravno, na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Na dresu fudbalskih reprezentacija obavezno stoji grb fudbalskog saveza, u ovom slučaju HNS-a. Malo ko ima grb države, no na velikim takmičenjima poput Evropskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država, te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenim.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Na ovo niko nije reagovao dok je Hrvatska bila na Euru. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz grupe, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španci nisu ni imali.

Šahovnica u upotrebi od 15. veka

Popularni motiv hrvatske šahovnice je, naime, u upotrebi još od 15. veka i veći dio istorije nije bilo preterano bitno je li prvo polje na grbu crvene ili bele (srebrne) boje. Obe varijante pojavljivale su se do početka 20. veka, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS.

Nakon što je Hrvatski sabor 29. oktobra 1918. raskinuo sve veze s Austrijom i Ugarskom, kao službeni hrvatski grb ustalila se šahovnica s prvim crvenim poljem koja se održala i za vreme Kraljevine Jugoslavije. Grb s prvim crvenim poljem bio je službena državna oznaka i u Banovini Hrvatskoj, autonomnoj teritorijalnoj jedinici unutar Kraljevine Jugoslavije.

Ustaše zakonom propisale da prvo polje mora biti belo

Promene u izgled grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine unose Ante Pavelić i njegove ustaše. Na snagu je 28. aprila 1941, 18 dana nakon osnivanja zločinačke NDH, stupio Zakon o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda koji kaže:

„Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje.“

Iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi saveznici poraženi u Drugom svetskom ratu. Za vreme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske

HNS: Greška nenamerna, krivac je firma zadužena za štampanje

Kako kažu iz Hrvatskog nogometnog saveza, greška je nenamerna, a ista je nastala prilikom ručnog vektorskog crtanja.

„Svu štampu na sportskoj opremi hrvatske reprezentacije radi firma Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena. Hrvatski nogometni savez (HNS) tražiće odgovornost od kompanije Sitotisak Decolor i interno disciplinovati zaposlene koji su odgovorni za ovaj nenameran propust“, kažu iz HNS-a.

Oni dodaju i da se zbog ove nenamerne greške izvinjavaju javnosti i hrvatskim navijačima, kao i da će pokrenuti istragu oko ovog slučaja.

„Svakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namernom izvrtanju hrvatskog grba, koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta“, zaključuju iz Hrvatskog nogometnog Saveza.

Vlasnik firme Sitotisak Decolor zadužene za štampanje dresova „vatrenih“ za ovo Evropsko prvenstvo Damir Kumek kaže za Jutarnji list da nikakva namera da se grb odštampa na ovaj način nije postojala, te dodaje da se apsolutno ograđuje od svih insinuacija da je to urađeno sa nekim motivom.

„Ovo mi je sad ludnica. Mogu reći da se svim srcem ograđujem da je to napravljeno namerno, te i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali, niti je to bilo ko od nas to tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti“, poručuje Kumek za Jutarnji list.

On je dodao i da je njegova firma štampale dresove i za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Izvor: Index, Jutarnji

Pomešali Budimpeštu i Bukurešt, završili na pogrešnom meču i postali šampioni Evrope u gluposti

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

278 Shares
278 Shares
Share via
Copy link