Balkan Magazin

Hrvati o gradonačelniku Šapiću: Četnik, varalica, plagijator i vrhunski vaterpolista

aleksandar-sapic
Foto: Instagram/Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić izabran je za novog gradonačelnika Beograda, a ova vest je osim domaćim izgleda vrlo interesantna i pojedinim regionalnim medijima.

Hrvatski Index je u vrlo oštrom tekstu odlučio da Šapića predstavi kao vrhunskog vaterpolistu, političara, plagijatora, bespravnog graditelja, ali pre svega kao osobu koja veliča četništvo i četnički pokret koji Hrvatska istoriografija kategorički svrstava među saradnike nemačkih nacista.

Smatraju iz ovog medija da bi pravo čudo bilo da je za vreme vlasti Aleksandra Vučića na čelo Beograda došao neko ko „prezire četničke ideje, prakse i simbole“.

„Sada pred sobom imamo Šapića, gradonačelnika najvećeg grada u jugoslavenskim državama ili najveće južnoslavenske palanke, kako vam drago. Ako državu, naime, vodi netko poput Vučića, onda ima smisla da na čelu glavnog grada – ili palanke, kako vam drago – bude nešto nalik Šapiću. Štoviše, glavni grad države čiji su birači većinom uz Vučića najbolje će reprezentirati netko poput Šapića“, piše Index.

Četnički romansijer

Oni Šapiću zameraju „romantični pogled na četnike“ te navode i neke njegove tvitove u kojima veliča Dražu Mihailovića i ostale četničke vojvode.

šapić tvitovi
Printscreen Index.hr

Dok u Srbiji preovladava mišljenje da je Srbija u vreme Drugog svetskog rata imala dva pokreta otpora, četnički i partizanski, za Hrvate nema dileme. Partizani su jedini legitimni branioci od nacizma, dok su četnici ratni zločinci i saradnici okupatora.

Šapić nikada nije krio svoju privrženost četničkom pokretu, kao ni poštovanje koje gaji prema Draži Mihailoviću, iako se u javnosti ovi Šapićevi stavovi dugo nisu provlačili.

Među Slovenima prevare dokaz snalažljivosti

Zatim su se osvrnuli na optužbe koje se godinama mogu čuti, a tiču se navodne bespravne gradnje Šapića i njegove familije, kao i njegove navodno plagirane doktorske disertacije.

„Kao što znamo iz hrvatskih iskustava, u državama južnih Slavena ni jedno ni drugo nije neka naročita diskvalifikacija, ni otežavajuća okolnost za političku karijeru, dapače, riječ je o prevarama koje se nerijetko smatraju dokazima snalažljivosti“, navode iz ovog medija.

Oni potom podsećaju na aferu plagijata u kojoj je Šapićevo ime i prezime imalo svoje mesto, kao i na posledice koje su izostale.

„Nije se dogodilo ništa. Sveučilište Union na kojem je doktorirao kilavilo se gore od osječkog sveučilišta dok je formiralo nekakvu komisiju čija je zadaća bila provjeriti Šapićev rad da bi na koncu rektor objavio informaciju o raspadu komisije, dok se Šapić hvalio kako njegova disertacija i službeno nije plagijat. Nije čak dobio zadatak da ispravi nesuvisle dijelove teksta“, pišu novinari ovog portala.

U nastavku teksta ne menja se ton i pristup prema novom gradonačelniku Beograda, pa se sa četništva i disertacije prelazi na bespravnu gradnju.

„Osim što voli četničke koljače i rado prepisuje, novi beogradski gradonačelnik naklonjen je i bespravnoj gradnji. Prema srpskim medijima, Šapić je vlasnik više od 500 nelegalno izgrađenih kvadrata u Beogradu, točnije, sportskog objekta, nekolicine pratećih objekata i bazena izgrađenih pored njegove vile“, navode i dodaju:

„Uglavnom, Šapić je divan primjer čovjeka koji je relativno mlad stigao biti odličan u jednom i štetan u drugom poslu. Rođen je 1978. godine, po očevoj je liniji porijeklom s Korduna. Bio je, kažu, odličan u vaterpolu, hvali ga se kao vrhunskog igrača. Ne samo što je bio reprezentativac nego ga se po internetu spominje kao jednog od najbolje plaćenih vaterpolista.“

Pravi četnik na pravom mestu

Nije izostao ni pomen njegove političke karijere, od ulaska u Demokratsku stranku, predsednikovanja odborom za Beograd, kao i opštinom Novi Beograd, ali i izlaskom iz DS-a, osnivanjem udruženja građana, humanitarne organizacije „Budi human“ i koalicije SPAS.

„Demokratska stranka postajala je sve slabija, ali ne i Šapićeve političke ambicije“, ocenjuju.

Šapićev SPAS je prošle godine koletkivno pristupio SNS-u.

„Pravi četnik na pravom mjestu. Predsjednik SNS-a devedesete je proveo kao prvi pratitelj Vojislava Šešelja, mistera četništva. Sada Šapić Vučiću dođe nešto kao što je on bio Šešelju – ambiciozna i pravovjerna desna ruka koja bi ga mogla smaknuti -vjerojatno samo politički – čim joj se pruži prilika“, piše Index.

Hrvatski novinari podsećaju čitaoce da je krajem ’80-ih godina prošlog veka gradonačelnik Beograda kratko bio i arhitekta Bogdan Bogdanović koji je „zbog glasnog protivljenja srpskom nacionalizmu postao nepoželjan u svome gradu“.

„U nepunom ljudskom vijeku isti su grad vodili veličina poput Bogdanovića i Šapić kao posljedica svega od čega je Bogdanović pobjegao. No, tako je, kako je. Stigla devastacija, prepisuje se, četnikuje i zida bez dozvole. Živimo u eri šapića“, zaključuje autor teksta.

Šapić u maniru Bate Stojkovića komentarisao blokadu auto-puta: „Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda“

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link