Magazin Svet

Rusi će Hrvata zarobljenog u Ukrajini ubiti ili poslati na doživotnu robiju

hrvat-u-ukrajini
Foto: Screenshot

Samoproglašena proruska država Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su sudelovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti, izvestile su RIA Novosti pozivajući se na kancelariju tužitelja DNR-a.

Među njima je i Hrvat V.B. kojeg su Rusi zarobili.

“Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predat sudu”, saopštila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

“Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu sprovođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudelovali u oružanim sukobima.

Počinili su radnje usmerene na nasilno preuzimanje vlasti i promenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck. Britanac A.H. optužen je za plaćeništvo, a Britanac D.H. optužen je za pomaganje u regrutovanju plaćenika za oružane sukobe”, naveo je DNR.

Služba za medije glavnog tužitelja DNR-a saopštila je da za navedene zločine zakon predviđa kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu, piše Index.

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

U junu je sud DNR-a osudio na smrt 48-godišnjeg Britanca Šona Pinera i 28-godišnjeg Britanca Ejdena Aslina, kao i marokanskog državljanina, 21-godišnjeg Brahima Sadouna.

Proglašeni su krivima za plaćeništvo, nasilno preuzimanje vlasti, počinjenje kaznenog dela od strane grupe osoba te obučavanje za sprovođenje terorističkih aktivnosti.

Narodna pravobraniteljika DNR-a Daria Morozova izjavila je 15. jula da je britanski državljanin Pol Uri, optužen za plaćeništvo, umro u zatočeništvu 10. jula. Prema njenim rečima, umro je od hronične bolesti i stresa. Prema Morozovoj, Uri je primio lekarsku pomoć uprkos težini navodnog zločina.

BBC je ranije izvestio o Džonu Hardingu, britanskom medicinaru koji je bio bolničar u puku Azov od 2018., a kojeg je zarobila ruska vojska.

Rusi osudili na smrt 2 Britanca i Marokanca koji su za novac ratovali u Ukrajini

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

472 Shares
472 Shares
Share via
Copy link