Magazin

Hristos Vaskrse, srećan Uskrs!

jaja-uskrs

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfitije služio je uskršnju litugiju u beogradskom hramu Svetog Save, na Vračaru.

U nedelju, sa početkom u 9 časova, u tom hramu, uskršnju liturgiju služiće episkop marčanski Sava, koji je i vikar patrijarha.

Uskrs je najvažniji hrićanski praznik, „praznik nad praznicima“, predstavlja suštinu te vere jer uskrsnuće označava pobedu života.

Vernici se pozdravljaju sa: „Hristos voskrse! – Vaistinu voskrse“, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Uskrs prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva „čuvarkuća“, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše radjanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

U ovogodišnjoj poslanici, patrijarh Porfirije ističe da se „moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini“, napominjući da je „rat poraz svakog čoveka“.

„Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, poručio je patrijarh.

Porfirije je istakao da se „plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt medju državama, narodima i verama“.

„Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, upozorio je patrijarh.

Porfirije je naveo da „veliki Apostol Pavle podseća: ‘Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome’ „.

U ovoj porodici se slavi i Božić i Uskrs i Vaskrs i Bajram, verskih podela nema

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

140 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap