Magazin

Hrast koji je pre 198 godina zasadio ruski pisac Turgenjev ispao iz trke za Drvo godine

hrast
Foto: Getty Images

Poznato 198-ogodišnje hrastovo drvo koje je zasadio čuveni ruski romansijer, pripovedač i dramski pisac Ivan Turgenjev diskvalifikovano je iz takmičenja „Drvo godine“ zbog rata koji je eskalirao u Ukrajini.

Nastavak potpuno sulude kampanje protiv svega što potiče, ima predznak ili se u bilo kojoj liniji ruskim može nazvati dobija sasvim nove dimenzije.

Nakon proterivanje ruskih sportista sa svih velikih takmičenja, ruskih mačaka sa izložbi, vanvremenskih ruskih kompozitora i njihovih dela sa repertoara većine svetskih filharmonija, sada je kampanja protiv Putina i njegove vlasti svoje pipke pustila i na jedno drvo.

Čoveka zaboli mozak kada pokuša da potraži logiku u ovakvim bezumnim potezima raznoraznih nebitnih funkcionera, organizatora i drugih beskičmenjaka koji se usuđuju da mešaju prirodu i politiku na ovako besraman način.

Ne postoji reč u rečniku koju običan čovek može da oseća kada se jedna ovakva vest saopšti direktno sa panela organizatora iz Brisela.

Sudije osećaju „da ne mogu da stoje skrštenih ruku“ dok Putin vodi rat u Ukrajini te su odlučili, poput drugih koji bojkotuju široku paletu ruskih proizvoda i usluga, da preduzmu još jednu u nizu spornih akcija.

putin
Printscreen

Dotično drvo uništio je uragan prošle godine, a sa ruske strane saopšteno je organizatoru da se na ovaj način drvo „praktično ubija vašom pomoći drugi put“.

Takmičenje je osnovano 2011. godine kao način da se proslave istorijska stabla i razviju veze između nacija, ali organizatori su naveli kako je nemoguće ostati odvojen od globalne politike.

Poraz čovečanstva i još jedan dokaz da je ovaj svet otišao van granica svakog pojma normalnosti.

Pobedničko drvo dolazi iz Poljske. Reč je o hrastu starom 400 godina, koji se nalazi u šumi Biabovieza, a motiv za proglašenje pobednika ponovo je pronađen u političkim zbivanjima.

Sudije su objasnile da je reč o simboličnom ustoličenju u čast poljskom otporu Rusiji i zahvalnosti zbog prijema više miliona ukrajinskih izbeglica.

Retko ko, međutim, spominje da je ranije ove godine započeta izgradnja metalnog zida visokog 18 metara, upravo u ovoj šumi, kako bi se zaustavio prodor izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike koje bi u Poljsku stizale iz pravca Belorusije. Iz tog razloga je dotično drvo prijavljeno za takmičenje u vidu svojevrsnog protesta.

Sve zemlje, njih 16 uključujući i Rusiju, prethodno su održale takmičenje na nacionalnom nivou kako bi na evropsko naticanje poslale svoje reprezentativne predstavnike.

Drugo mesto u konačnom poretku zauzeo je hrast star 250 godina iz mesta Santiago de Kompostela, dok je treće mesto osvojio hrast plutnjak iz Portugala star takođe 250 godina, a koji se nalazi u selu Vale do Pereiro.

Jedan od organizatora Džozef Džeri obratio se javnosti rečima da je diskvalifikacija Rusije iz takmičenja doneta vrlo bolno.

– Mogu zamisliti puno normalnih i običnih Rusa, bez ikakvog političkog interesa, koji su glasali za svoje voljeno drvo i koji su veoma razočarani ovakvom odlukom – rekao je Džeri, a prenosi DNYUZ.

U godinama pre ove diskvalifikacije Rusija je osvajala prvo, drugo i treće mesto na ovom takmičenju.

U reakciji na bojkot, Sergej Palčikov, čovek koji je u Rusiji bio zadužen za organizaciju nacinalnog takmičenja stabala, poslao je pismo organizatorima poručivši da će se zbog ovakvog gesta Rusija iz takmičenja povući na neodređeno vreme.

„Sa neskrivenim iznenađenjem i razočaranjem, saznali smo da je rusko drvo, poznati Turgenjev hrast, zasađen rukama velikog ruskog pisca Ivana Turgenjeva i koje je nastradalo u udaru uragana krajem prošle godine, praktično po drugi put ubijeno uz vašu pomoć“, napisao je Palčikov.

Ni prošlogodišnje takmičenje nije moglo da prođe bez skandala, a Rusi su i tada bili u centru pažnje. Navodno je tada došlo do lažiranja glasova. Organizatori su objavili da je došlo do „pokušaja da se lažiraju glasovi i prevarom utiče na rezultate“.

Palčikov je rekao da ne zna ko je odgovoran za navodnu prevaru.

Ludek Nidermajer, član Evropskog parlamenta, rekao je da je u potpunosti podržava odluku o zabrani učešća Rusije u konkurenciji zbog invazije na Ukrajinu. On smatra da je svaka ovakva svesna odluka krucijalna.

– To čini ljude aktivnim, stvorenjima koji su aktivno brinu o onome što se događa – rekao je.

Sa druge strane, Rob Mekbrajd iz britanskog organizacionog odbora za takmičenje starih stabala usprotivio se ruskoj eliminaciji, smatrajući da je drveće „apolitično“.

– Radije bih zadržao politiku van prirodnih projekata i drveća naročito – rekao je.

ROB
Foto: BBC / ROB MCBRIDE

On je dodao i da je svoj glas dao za poljske i španske predstavnike.

Britanija nikada nije pobedila na takmičenju, a ovogodišnji predstavnik im je bilo stablo gloga koje je prošlog decembra proglašeno za britansko drvo godine.

Izvor: Miror

Putin ostao bez crnog pojasa, sportskim sankcijama Rusiji se pridružuju automobilski giganti i filmska industrija

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

154 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap