Magazin

Anarhija, Keka i Mare urezani na zlatnom postolju krsta Hrama Svetog Save

potpisi na krstu Hrama
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hram Svetog Save na Vračaru najveći je pravoslavni hram na planeti koji je u aktivnoj upotrebi, a radovi na njegovoj izgradnji nekoliko puta su započinjani i prekidani u prethodnih stotinak godina. Na inicijativu nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića radovi su konačno obnovljeni da bi eksterijer konačno bio završen 2004. godine, malo nakon kobnog atentata na pokojnog predsednika Vlade.

Kupole hrama vide se iz gotovo svih delova grada, a malo ko je imao prilike da izbliza vidi krstove koji se uzdižu visoko u nebo iznad nas. Sada se pojavio jedan mistični detalj za koji retko ko zna. Ko su Keka i Mare i odakle prepoznatljivi pankerski znak anarhije na krstu koji krasi svodove Hrama?

Na zlatnom postolju krsta na vrhu Hrama nalaze se potpisi „Keka“ i „Mare“ uz znak anarhije za koje se ne zna kako i kada su nastali.

krst
Foto: Nova.rs

Portal Nova.rs objavio je interesantan tekst o ovom slučaju neobičnog huliganizma, a pitanja su zaista da li su ovi potpisi tu od samog podizanja kupola i da li nam je ovaj neverovatan detalj sve vreme pred očima, a mi ga do sada nismo videli?

Na veb sajtu Hrama Svetog Save navodi se da je veliki krst urađen u fabrici „Prva iskra” u aprilu 1989. godine, a preostalih 17 krstova u preduzeću „Tehnokoping”.

„Tri kraja krsta završavaju se sa tri polirane kugle koje predstavljaju Svetu Trojicu. Središtem krsta proteže se polirani unutarnji krst. U uglovima, između krakova krsta, postavljena su ocila. Ova dogradnja krsta našim simbolima znači bliže određenje “našeg Pravoslavnog krsta”, ali u građenju simbola ocila – ognja – svetla, ima se u vidu višeslojno značenje kao četiri Jevanđelja, četiri svetla koja obasjavaju svet”, objašnjeno je na sajtu Hrama.

Ono što na sajtu ne možemo pronaći, a bilo bi izuzetno zanimljivo znati, odgovor je na pitanje ko su zaboga Keka i Mare?

hram
Foto: Nova.rs

Gospođa se brčka u fontani ispred Hrama Svetog Save, na plažu donela i dušek

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link