Beograd Vesti

Ulaz u Hram Svetog Save se ipak neće naplaćivati

hram svetog save
Foto: N1

Odluka da se za organizovane turističke grupe koje dolaze s vodičima naplaćuju ulaznice za Hram Svetog Save je promenjena, ali zvaničnih objašnjenja niti za ovu, niti za pređašnju najavu da će ulaznice biti naplaćivane – nema, prenosi Euronews Srbija.

Iz Hrama ćute ko zaliveni

Televizija je kontaktirala licencirane turističke vodiče koji otkrivaju da je obaveštenje o naplati ulaznica nedugo nakon što je stavljeno, skinuto sa sajta crkve. Oni su, kako svedoče, od obezbeđenja, na terenu, saznali da više ne moraju da plaćaju ulaznice za svoje grupe. Vodiči takođe navode i da ih niko iz Hrama nije obavestio o ovoj odluci.

Ove izjave potvrđuje i činjenica da se niko od nadležnih iz ove crkve, ali i SPC-a, i pored upita Euronews Srbija, se nije zvanično oglasio i prokometarisao ovu vest.

Naplaćivanje ulaznica u verske objekte nije praksa ni u svetu, a i sama najava da će se naplaćivati ulazak izazvala je brojne negativne komentare u javnosti.

Zoran Miladinović, predsednik Srpskog udruženja turističkih vodiča kaže za Euronews Srbija da kada su u pitanju organizovane posete Hramu uvek postoji određena procedura koja mora da se poštuje i da je se vodiči uvek pridržavaju. Od nedavno ona je podrazumevala i potvrdu o tome da je izvršena uplata za obilazak Hrama.

– To je značilo da grupe koje dolaze u Hram trebalo da budu najavljene sa imenom i prezimenom i brojem licence vodiča koji najavljuje lokalna agencija. Kada je krenula naplata, morao je da se dostavi i određen dokaz da je plaćen ulaz za grupu. Međutim, tokom moje poslednje posete Hramu, u petak 5. oktobra, obezbeđenje je po propisu prišlo da proveri podatke o vodiču i grupi i tada sam od njih saznao da naplate za ulazak više nema jer sam im rekao da imamo i potvrdu o tome da smo određeni iznos uplatili- kazao je on.

Obezbeđenje u Hramu daje informacije o naplati ulaznica

Miladinović objašnjava da ih niko zvanično o tome nije obavestio kao i da se ispostavilo da se sve svodi samo na komunikaciju na terenu, tačnije između obezbeđenja i vodiča.

– Udruženje vodiča nije dobilo nikakvu zvaničnu informaciju o tome. Informisali smo se preko sajta crkve Svetog Save i tu smo ranije videli da je najavljena napata, a sada kada odemo na sajt možemo da vidimo da te objave više nema –  dodao je.

Miladinović kaže je njegov stav takav da ulasci u verske objekte ne treba da se naplaćuju, pre svega, nikako stranim turistima jer, kako kaže, oni svoja iskustva o poseti Beogradu šire dalje, van naših granica.

– Nekako je sve bilo nespretno sa njihove strane. Smatram da u verske objekte ne možemo da naplaćujemo ulaz. Tačnije, ne možemo da pravimo podelu između onih koji ne plaćaju i onih koji plaćaju. Mislim da je korektno da se naplati ulazak u kupolu ili kriptu, ali za ovakav jedan objekat koji često grupno posećuju stranci, koji svoje utiske o Beogradu tek treba da formiraju i prenesu svetu, nije u redu. Činjenica je da je sama crkva prava riznica, što vizantijske umetnosti tako i srpske kulture. Sa tim momentima iz Novog zaveta i preko srpskih srednjevekovnih vladara mi imamo kontakt sa našom istorijom koju oni vide na poseban način –  kaže on.

Komplikacija oko vodiča

Pređašnja najava da bi samo licencirani srpski vodiči trebalo da plate ulaz za svoju grupu je tako formulisana jer, kako je dodao, oni kao vodiči jedino i mogu da vode grupe da posete hram. Kako je dodao čak i kada su u pitanju strane agencije, one bi za ovakav jedan obilazak trebalo da angažuju licencirane, lokalne vodiče.

– Da bi vodič dobio licencu kod nas mora da prođe kroz određenu proceduru. Mi takođe imamo i posebnu edukaciju vodiča za obilazak hrama Svetog Save. Oni takođe treba da znaju da budu u određenom delu crkve i da znaju kako da ne smetaju vernicima. Organizacija zavisi od vodiča –  kazao je Miladinović.

Kako je ranije pisao Euronews Srbija, i pored toga što na sajtu Hrama pre pisalo da će se naplaćivati ulaz, dok je vest bila vidljiva nisu bili istaknuti cena i načn plaćanja. Tada je Euronews Srbija dobio nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save, gde navode da je plan bio da cena bude 300 dinara po osobi i da bude ista „bez obzira na nacionalnost i veroispovest“.

Plan je takođe bio da od naplate budu izuzeta deca đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.

Izvor: Nova.rs

Od 1. oktobra ulaz u Hram Svetog Save se naplaćuje, evo koliko će koštati ulaznice i ko će ih plaćati

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link