Lifestyle

7 zakona za zagarantovano skidanje kilograma bez odlaska u teretanu

hodanje

Hodanje je svakodnevna navika čije mnogobrojne zdravstvene benefite većina nas zanemaruje i ne uzima za ozbiljno. Naime, hodanje može biti jedina fizička aktivnost potrebna da smršate, naravno, uz kontrolisani dnevni unos kalorija.

Hodanje je široko dostupan i jednostavan način da izgubite kilograme, naročito ako vas stil života drži ‘okovanima’ za sto i automobil, kaže personalni trener Hannah Davis iz Tennesseeja. Osim što pomaže u sagorevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjivanje stresa. A uz manje stresa lakše mršavimo, piše Zadovoljna.hr

Ovih sedam zakona morate se pridržavate želite li smršaviti hodajući:

1. Dosegnite 15.000 koraka dnevno

Personalni trener Hannah Davis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta.

Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savetuje Davis. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vežbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti telo niti povećati mogućnost povreda.

2. Pešačite triput dnevno po 20 minuta

Pešačite li svaki dan triput po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršavite.

Istraživanje Univerzitetaa George Washington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta posle svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana. To znači da vas hodanje posle ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim.

3. Hodajte uzbrdo triput nedeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorećete više kalorija čak i kada sedite za radnim stolom.

Počnite tako da triput nedeljno rutini hodanja dodate intervale hodanja uzbrdo pa postepeno povećavajte.

4. Radite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagoreti više kalorija. Nakon što inkorporirate jednominutne intervala u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Dok hodate brže, mašite rukama. Pomicanje ruku pomoći će vam da sagorite više kalorija te da osnažite ramena i predeo stomaka.

5. Svakom pešačenju dodajte vežbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Radite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake.

Sve te vežbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Davis.

6. Ograničite dnevni unos kalorija na 1600

Koliko hranjivih tvari tokom dana morate uneti, zavisi od mnogo faktora, ali većina žena koje mršave hodanjem drži se prehrane od 1200 do 1600 kalorija dnevno bogate belančevinama.

Ako želite smršaviti pomoću hodanja niskog intenziteta, moraćete strogo paziti na prehranu da biste izgubili kilograme. Iako povećavate fizičku aktivnost, moraćete smanjiti unos kalorija, napominje Davis.

7. Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umesto lifta i slično) olakšaćete si dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno i mršavljenje.

Tokom vremena sitni “naleti” kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuje Hannah Davis.

Ostavio alkohol na 30 dana i izgubio 5,9 kilograma, kada je video rezultat zauvek batalio piće

Share via
Copy link