Magazin

Kompanija “H&M” špijunirala zaposlene i za taj greh plaća ogromnu kaznu

Poverenik za zaštitu podataka u nemačkom gradu Hamburgu izrekao je kaznu švedskoj firmi specijalizovanoj za maloprodaju odeće “H&M” u visini od 35,3 miliona evra, zbog špijuniranja svojih radnika.

Poverenik je rekao da je ta kompanija u svom centru u Nirnbergu o zaposlenima prikupljala privatne informacije “od prilično bezopasnih detalja, do porodičnih pitanja i verskih uverenja”.

Informacije o tome su u kompjuterskom sistemu, kojem može da pristupi 50 direktora, i “korišćene su, između ostalog, za dobijanje detaljnog profila osoblja radi preduzimanja mera i donošenja odluka o njihovom zaposlenju”.

Poverenik Johanes Kaspar je rekao da je ta aktivnost dovela do “veoma velikog zadiranja u građanska prava zaposlenih” te kompanije.

Kršenje privatnosti osoblja je otkriveno kada su podaci nakratko postali vidljivi svima u kompaniji.

Kompanija “H&M” je saopštila da to što se radilo nije u skladu s njenim uputstvom, ali da ipak preuzima punu odgovornost i izvinjava se zaposlenima, a najavila je i kažnjavanje odgovornih za to.

Poverenik je pozdravio odluku kompanije da isplati obeštećenje zaposlenima i preduzme mere da bi sprečila dalje kršenje privatnosti, piše N1.

Huawei optužen za prisluškivanje u Americi i EU, a u Srbiji imaju raj

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


96 Shares
Share via
Copy link