Magazin Recepti

Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti (VIDEO)

hleb od kiselog testa najdugovečnija porodica recept
Foto: Collage/screenshot/YouTube/Brian Lagerstrom

Jedan od recepata za dug i kvalitetan život je svakako da jedete kvalitetnu hranu, koja će vašem organizmu pružiti adekvatno „gorivo“, baš poput dobrog motora. Priča o najdugovečnijoj porodici na svetu otkrila nam je koji obrok jedu svakodnevno, bez izuzetka. Reč je o supi minestrone sa tri vrste pasulja, hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina.

U ovom tekstu bavićemo se upravo tim hlebom od kiselog testa, napravljenim od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, „divljeg kvasca“, odnosno startera, vremena i toplote.

Ovo je sve što treba da znate pre nego što se upustite u pripremu.

Pravljenje startera

Da biste napravili svoj starter biće vam potrebno brašno – gledajte da nabavite domaće brašno, ili u marketima gledajte da ima barem 8-9 grama proteina.

Ako možete da nabavite domaće belo brašno sa vodenica, uradite to i koristite njega.

Ova brašna nisu tretirana, te će u startu nivo proteina biti sasvim dobar za pripremu ove vrste testa. Starter ćete napraviti samo jednom, a posle uz povremeno održavanje i hranjenje, može da vam traje decenijama, piše City Magazine.

Raženo brašno će svakako ubrzati proces rasta tj. ojačaće naš starter dosta ranije.

Pa tako možete koristiti prva dva dana, polovinu belog i polovinu raženog brašna, a nakon toga nastaviti samo sa belim.

Raženo brašno će oživeti gljivice u vašem starteru, a samim tim će on ranije postati jak.

Preporuka je da počnete sa hranjenjem startera prvi put u poslepodnevnim časovima, a pravljenje traje 6 dana.

Potrebni sastojci za starter:

  • 40 g integralnog pšeničnog brašna
  • 40 g filtrirane vode sobne temperature

Način pripreme:

U teglu stavite pšenično brašno i vodu i promešajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte hermetički zatvoriti kako bi starter imao vazduha.

Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi, i oko tegle u visini gde se završava mešavina brašna i vode, stavite kuhinjsku gumicu.

Uradićete ovo svaki put kad ga nahranite, da možete bolje pratiti kako raste.

Redovno ga hranite.

Drugi dan ćete videti kako je dobio mehuriće i sad je vreme da ga nahranite.

Umešajte u smesu u tegli još 40 g pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.

Treći dan odvojite polovinu smese i bacite je – to je bitno jer će se tako preostala smesa lakše hraniti.

Umešajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode.

Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough hleba tj. hleba od kiselog testa, sa svojim starterom.

Hleb od kiselog testa – recept

Brinite o starteru i kada ne pečete hleb.

Na dane kad ga ne koristite, morate baciti deo startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.

Potrebni sastojci:

  • 100 g startera
  • 500 g glatkog belog pšeničnog brašna
  • 330 g vode sobne temperature
  • 10 g sitne morske soli

Način pripreme:

Pomešajte glatko belo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mešavina odstoji 2 sata.

Nakon toga dodajte starter i sve zajedno premesite. Uradite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se testo odmori oko 45 minuta.

Sad ga rastegnite u pravougonik i složite kao pismo pa zarolajte.

To opet uradite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj posudi.

Istresite ga na pobrašnjenu radnu ploču, oblikujte u veknu i stavite u pobrašnjenu posudu, a najbolje pobrašnjenu korpu postavljenu tkaninom.

Stavite korpu s oblikovanom veknom u veliku najlonsku kesu i zavežite kraj, tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u frižider, da hladno fermentira preko noći.

Upalite rernu neka se greje na 250 stepeni. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem.

Premestite fermentisanu veknu sourdough testa na papir za pečenje, zarežite žiletom, ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrejanu posudu za pečenje.

Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta.

Izvadite i pritom dobro pazite da ne opečete prste, pustite hleb da se potpuno ohladi i isecite ga.

Izvor: City Magazine

Čitajte Luftiku na Google vestima

Brzinska meksička proja: Idealna grickalica za iznenadne goste koja se lako sprema (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link