Magazin Srbija

Vlasnica haskija koji je izujedao 4 dece, panično otela ljubimca radnicima JKP-a, pa popila krivičnu prijavu

Haski
Foto: smarthuskies

Na gradskom trgu u Požegi pre dva dana, vlasnički pas rase haski ujedima je povredio četvoro dece i jednu odraslu osobu. Pas se sada nalazi u azilu, a protiv vlasnice je podneta krivična prijava nakon što je otkrila identitet otimajući svog psa od radnika komunalnog preduzeća.

U kasnim nedeljnim satima 25. 4. na požeškom trgu pas rase haski naneo je telesne povrede jednoj sarijoj osobi i izujedao četvoro maloletne dece. Najteže je povređen dečak star dvanaest godina, i on se sada nalazi na Odeljenju dečije hirurgije u Užicu. Pas se trenutno nalazi u azilu, a protiv vlasnice je podneta krivična prijava nakon priznanja da je pas njen. Šta se zapravo dogodilo?

S obzirom da je bilo prijatno vreme, centar grada bio je prepun dece koja su izašla da se igraju. Zalutali pas, bez vlasnice, korpe ili bilo kog drugog vida obezbeđenosti našao se u gužvi. Nakon što je povredio decu koja su se odmah javila lokalnom Domu zdravlja, obavešteno je Javno komunalno preduzeće čiji su radnici u roku od 15min bili na terenu u potrazi za psom.

Zoo higijena odmah je pronašla psa počinioca, i dala mu hemijsku terapiju koja ga je „ošamutila“ na 20min, kako bi ga bezbedno prevezli do azila. Prema rečima direktora JKP-a, Miljka Kragovića – nekolicina dece koja su se zatekla na licu mesta počela su da viču na radnike JKP-a, nazivajući ih „ubicama“ i zahtevajući da ga puste.

– Dok se ta situacija odvijala, pojavila se uspaničena žena koja je ušla u konflikt sa Zoo higijenom, tvrdeći da je pas njen. Da ne bi dalje ulazili u raspravu, o slučaju su obavestili policiju, a vlasnicu N. J. pustili da odnese svog psa kući. Policiji su dali adresu na kojoj vlasnica boravi, te su oni rano sutradan otišli i podneli krivičnu prijavu, a pas je premešten u azil u kome se i sada nalazi.

Kragović navodi da je ovo jedinstven slučaj da je potvrđen vlasnik psa koji je počinio štetu, jer kako kaže:

– U 90% slučajeva vlasnički psi su ti koji napadaju, iz razloga što su odrasli u kući, negovani i paženi. Kada se nađu na ulici, ubrzo ih hvataju panika i glad, te iz straha postaju agresivni. Kada se desi napad, vlasnici ne priznaju da je pas njihov, te stoga nadoknada za štetu ide na račun Opštine.

Direktor JKP „Naš Dom“ tvrdi da je gotovo u 100% slučajeva ujeda vlasničkih pasa šteta stavljena na teret Opštine. Takođe, jako veliki problem vidi u nedovoljnoj odgovornosti vlasnika prema psima koje poseduju, smatrajući da je došlo vreme kada je imanje ovog ljubimca „moda“, a ne isključivo ljubav prema životinjama, te se stoga ne staraju o njima kako treba – ne obezbede im redovnu vakcinaciju, lična dokumenta i dr.

Pas se trenutno nalazi na bezbednom, a o celokupnom slučaju obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo Požege.

U ‘azilu’ u Požegi 687 pasa uhvaćeno, 126 uginulo, 454 ubijeno – za godinu dana!

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

komentara

Klikni da objaviš komentar

8 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap