Magazin Svet

Australijski graničari svima koji ulaze u zemlju oduzimaju telefone i zahtevaju sve šifre

aerodrom-australija-putnici
Foto: EPA-EFE

Na samom početku sage Novaka Đokovića u Australiji, nadležne službe na aerodromu u Melburnu oduzele su mobilni telefon najboljem svetskom teniseru kome je bilo zabranjeno da ga koristi. Sada, sa istog mesta, isplivava nova afera, a nazire se i međunarodni skandal.

Naime, kako prenosi portal Klix.ba, osiguranje na aerodromima u Australiji, prema tvrdnjama putnika oduzima mobilne telefone i traži šifre za njih, a da pri tome ne daju nikakvo objašnjenje za svoje postupke.

Australija je ponovo u centru skandala nakon što su se brojni putnici požalili da su bili prisiljeni da predaju aerodromskom obezbeđenju svoje mobilne telefone i šifre.

Jedan od putnika je za britanski „Gardijan“ rekao da je morao da preda svoj mobilni telefon i da napiše šifru za njegovo otključavanje na papiru kad je stigao na aerodrom prilikom povratka nakon desetodnevnog boravka na Fidžiju.

Kada članovi aerodromskog osiguranja, odnosno bezbednosti, oduzmu mobilne od putnika, oni ih nose u određene prostorije, gde se zadržavaju oko pola sata, a razlog nije poznat.

– Nismo informisani zašto žele da pregledaju naše mobilne. Ništa nam nisu rekli, ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobilni i šifru, imaju pristup svemu, istoriji imejlova, sačuvanim šiframa, bankovnim računima, zdravstvenom osiguranju – upozorio je putnik.

Ovakvi postupci su već postali ustaljena praksa, a australijska granična služba po zakonu može oduzimati mobilne telefone od svih onih koji ulaze u zemlju, bez obzira na to da li se radi o Australijancima ili o drugima.

Portparol australijske granične službe je kazao da je reč o „zaštiti australijske zajednice“ te da su na ovaj način „prikupljene informacije rezultirale uspešnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti“.

Novinari i aktivisti za ljudska prava osuđuju ovu praksu i nazivaju je „odvratnom i zlostavljačkom“, a australijsku vladu diktatorskom.

– Ovo je zaista zabrinjavajuće, to ne bi smelo da se događa u Australiji – naglašava aktivistkinja Sofi Maknil.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom, jer moraju da štite svoje izvore i druge poverljive informacije.

Izvor: klix.ba

Đokovićeva australijska drama biće pretočena u Netflixov dokumentarac

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link