Magazin

Vučić sa porodiljom koja je izgubila bebu: “Babice potvrdile da je bilo akušerskog nasilja”

vucic-porodillja-beba
Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić rekao je da je o slučaju akušerskog nasilja u kome je, prema rečima Marice Mihajlović iz Šida, zbog greške lekara stradala njena novorođena beba, “pročitao sve što je dostupno”.

Kako je rekao Vučić, izjave koje je pročitao potvrđuju njene navode o akušerskom nasilju.

Vučić je, prilikom prijema Marice Mihajlović i njenog supruga Danijela Novakova u predsedništvu, rekao da veruje da će to što je ona iznela u javnost detalje akušerskog nasilja koje je pretrpela, doprineti da “time makar za neke buduće slučajeve ispravljamo, da se neke slične stvari ne bi ponovile”.

– Žao mi je zbog svega što ste prošli i žao mi je zbog posledica. Nadam se da će sve što ste rekli, i na šta ste nas upozorili, doprineti da možda još veću pažnju (u porodilištima) usmere ka onim životima koji su nam najvažniji, a vama hvala na hrabrosti. Iz ovoga što sam video, video sam da su sve babice bile veoma fer i u najvećem delu potvrdile ono što ste vi govorili – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će država pomoći finansijski bračnom paru, dok je zaposlene u porodilištima pozvao da u svakom trenutku “budu 100-procentno posvećeni majkama i deci”.

-Tu je prosto najveća odgovornost i zato verujem da ćemo moći da ustanovimo neka nova pravila i viši nivo ozbiljnosti i odgovornosti u postupanju – kazao je Vučić.

Marica Mihajlović je rekla da se nada “da će pravda pobediti i da će krivci biti kažnjeni” za to što je njena beba umrla na porođaju 12. januara u Sremskoj Mitrovici, nakon što je od ginekologa-akušera doživela akušersko nasilje.

Ginekolog-akušer M. M. uhapšen je nakon što je majka preminule bebe protiv njega podnela prijavu, i nalazi se u pritvoru.

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; [email protected] i [email protected])

– Zdravstvena inspekcija: [email protected], [email protected]

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, [email protected], [email protected]

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: [email protected]

Završena obdukcija bebe iz Sremske Mitrovice, smrt nastupila zbog nasilnog porođaja

Izvor: 021, Beta

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link