Novi Sad

“Mala Frida” apsolutni pobednik trećih Novosadskih pozorišnih igara, izuzetan repertoar očarao žiri i publiku

novosadske pozorišne igre nagrade pozorište mladih
Foto: Mara Bratoš

Treće Novosadske pozorišne igre, koje su održane od 8. do 15. maja u Pozorištu mladih, donele su pravo osveženje za novosadsku publiku, koja je imala prilike da uživa u izuzetnom repertoaru. Program je mahom bio namenjen mladima i deci , a za pobeničku predstavu izglasana je “Mala Frida”, zagrebačkog Gradskog kazališta “Žar ptica”, kojoj je pripao Grand Prix.

Stručni žiri, u sastavu vanredni profesor doc. art kostimografkinja Zdenka Lacina Pitlik (predsednica žirija), glumica Marija Radovanov i rediteljka Sonja Petrović, nije imao nimalo lak posao.

Nakon odgledanih deset predstava, na trećem Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade, doneo je sledeće odluke, koje su mahom donete jednoglasno.

Nagrada za najbolju predstavu u celini i najbolju režiju

Nagrada za najbolju predstavu u celini i Grand Prix trećeg Međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade dobila je predstava “Mala Frida”, zagrebačkog Gradskog kazališta “Žar ptica”. Stručni žiri je odluku doneo jednoglasno.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, “predstava “Mala Frida” ističe se u svakom aspektu svoje produkcije, te demonstrira izvanrednost u integraciji svih pozorišnih elemenata, stvarajući autentično i emotivno pozorišno iskustvo.

Ovo prestižno priznanje uključuje scenografiju, kostime, dizajn svetla, muziku, dramaturgiju, glumačku igru, režiju i sve ostale elemente koji zajedno oblikuju tekst predstave, te stvaraju duboku emocionalnu i estetsku povezanost s publikom.

Celovita, skladna, izuzetne likovnosti, nenametljivo emotivna i u svim svojim segmentima odlična, predstava “Mala Frida” odgovara na teme prihvatanja sebe i razvoja individualnosti.

Topla, duhovita, razigrana… Predstava koja ne podilazi ciljnoj grupi i promišljeno bira sredstva, primer je kvalitetnog i temeljnog pristupa umetničkog rada za decu”.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Pavelu Štauraču, za predstavu “Hic Sunt Dracones”, pozorišta „Continuo“ iz češkog grada Malovice. Odluku je žiri takođe doneo jednoglasno.

novosadske pozorišne igre
Foto: Mihael Hančovski

Ostali laureati trećih Novosadskih pozorišnih igara

Stručni žiri je, takođe jednoglasno, nagradu za glumačku bravuru dodelio Amandi Prenkaj, za ulogu Fride u u predstavi „Mala Frida“.

Kako je navedeno u obrazloženju žirija, “Amanda Prenkaj ističe se po svojoj emotivnoj snazi i izvanrednosti u interpretaciji. Kroz suptilnu igru uspeva da prikaže spektar kompleksnih emocija i motivacija lika.

Autentična, vešta, emotivna i temperamentna, glumica se uz podršku svojih kolega ističe kao pravi dragulj predstave, diskretno budeći kod publike simpatije i emocije.

Razmaštavajući lik svima poznate Fride Kalo u periodu odrastanja, Amanda ne upada u zamke površne dopadljivosti i stroge dokumentarnosti lika, nego od Velike Fride Kalo gradi svoju, autentičnu, slobodnu, razigranu malu Fridu”.

Većinom glasova, nagrada za majstorstvo animacije dodeljna je ansamblu predstave “Hic Sunt Dracones”, a specijalna nagrada za raznovrsni glumački izraz, Ljubomiru Želevu, koji je briljirao u predstavi „Hotel“, Državnog lutkarskog pozorišta Stara Zagora iz Bugarske.

Stručni žiri je jednoglasno dodelio specijalna nagradu za dizajn i tehnologiju lutaka Marijeti Golomehovoj, za predstavu “Ja, Sizif“, Lutkarske laboratorije iz Sofije.

novosadske pozorišne igre ja sizif
Foto: Aleksander Bogdan Tompson

Na kraju, specijalna nagrada za ideju i koncept, dodeljena je jednoglasno autorskom dvojcu Jeleni Kovačić i Anici Tomić, za predstavu “Mala Frida”.

Treće Novosadske pozorišne igre donose pogled u bolju budućnost, uz odličnu zabavu u Pozorištu mladih (FOTO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link