Magazin

Ne ide to tako jarane! Doneo na grob kontigent hrane, jer Zadušnice su

Pravoslavni vernici prošlog vikenda obeležili su Velike zimske zadušnice, dan kada se ide na groblja ili u crkve i pale se sveće za pomen pokojnika. Jedan od običaja je i donošenje hrane na grob svojih bližnjih.

Međutim, jedan domaćin iz Ivanjice, izdvojio se po ponudi koju je doneo svojim preminulim članovima porodice.

“Nema da nema, može samo da zafali” kažu naši domaćini, a tom krilaticom se vodio i Ivanjičanin Milan Poledica. Naime, na sofri koju je spremio za dušu svojih preminulih, on je na groblje bukvalno izneo hranu dovoljnu da podmiri jedno omanje selo na kakvoj proslavi.

I kao da nije bilo dovoljno to samo pripremiti i doneti. Potrebno je time se i pohvaliti.

Na fotografiji koja kruži Internetom on ponosno pozira pored groba svojih pokojnika, sa neverovatnom količinom hrane.

Od grickalica, voća, predjela, glavnog jela, alkohola, do slatkiša. Ne znamo da li su pokojnici bili ješni, ali ponuda je bila takva, da je se ne bi postideo ni neki malo jači motel na Ibarskoj magistrali.

Pravo pitanje je kako je ovaj domačin iz Ivanjice uspeo sve ovo da dopremi, tačnije, kako je i ko je sve ovo spremio. Nadamo se samo da se hrana pojela, koliko god da to nakon pogleda na sliku izgleda kao nemoguća misija, te i da je Milan bio široke ruke i da je nudio prisutne na groblju da se posluže. U suprotnom, teško da je iko mogao da uživa u iću i piću, pišu u Noizz.rs.

Šalu na stranu, lepo je što se setio svojih najmilijih na Zadušnice, ali ovaj prizor teško da se može nazvati poštovanjem tradicije, a još teže se može razumeti kao žal i pomen na najdraže koji su nas napustili.

Zadušnice nisu prilika, a groblje sigurno nije mesto na kom ćemo dokazivati komšijama kakvi smo domaćini i da kod nas stvarno „nema da nema“.

Najčudniji srpski svadbeni običaji kao iz najstrašnijeg horor filma

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
37 Shares
Share via
Copy link