Svet

Kod nas radi motorka, u Grčkoj presađuju: Grci spasili 500 stogodišnjih maslina

masline
Foto: ERGOSE

Širom Srbije događa se tužan zločin seče drveća i uništavanja životne sredine – za to vreme Grčka usmerava svoje resurse da spase stabla stara vekovima. Jedno preduzeće izdvojilo čak 60.000 evra u te svrhe!

U sred opšte nebrige za životnu sredinu, jedno državno preduzeće u Grčkoj predstavlja primer za društvenu odgovornost. ErgOSE (preduzeće koje posluje u okviru državnog operatera železnice TrainOSE) je početkom godine presadio više od 500 stabala masline širom Grčke.

Neka od stabala stara su više stotina godina. Jedno od njih staro je čak 400 godina, i nalazilo se na putu velikog projekta izgradnje železnice koju je ErgOSE vodio.

Ista firma spasila je ovu maslinu sekire, dajući joj novi život u predgrađu gradske luke Patras u zapadnoj Grčkoj.

maslinka
Foto: NEWS.CN; maslina stara 400 godina

Akcija presađivanja finansirana je iz Zelenog fonda Ministarstva životne sredine i energetike, dok je ovo preduzeće izdvojilo 60.000 evra iz sopstvenog programa za korporativnu društvenu odgovornost.

Godine 2000. organizatori Olimpijskih igara u Atini uklonili su 656 maslina sa gradilišta hipodroma (Markopulo), te ih presadili dve godine kasnije u istom kraju. Nadležni su saopštili da ih je ta operacija koštala 175.000 evra, ali da je to mnogo manja cifra nego što bi platili nove masline na tržištu.

Grčka je izuzetan primer kako se jedna zemlja odgovorno i sa poštovanjem ophodi prema prirodnom okruženju.

Elektromreža Srbije postavila dalekovod pa nepovratno uništila ostatke 2 rimske tvrđave

260 Shares
260 Shares
Share via
Copy link