Balkan Vesti

Grci koji odbiju vakcinu plaćaju mesečnu kaznu, a starije niko i ne pita

grcka korona

Grčke vlasti imaju novu taktiku kako da podstaknu vakcinaciju u toj zemlji, za koju i sami kažu da će biti mučna, ali i dostižna.

Naime, državljani Grčke plaćaće kaznu na mesečnom nivou ako odbijaju vacinaciju, dok će vakcinacija za starije od 60 godina biti obavezna.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da oni koji odbiju da prime prvu dozu vakcinu do 16. januara biće sankcionisani mesečnom kaznom od 100 evra.

Novac od kazni koje će biti izrečene ići će, kako je rekao premijer, na poseban račun sa kojeg će se finansirati zdravstveni sistem zemlje. On je napomenuo da je ova odluka veoma mučna za njega, ali je naglasio da i njih i društvo treba zaštititi.

– Od naših 580.000 nevakcinisanih sugrađana starijih od 60 godina, nažalost samo 60.000 je požurilo da se vakciniše u novembru. Leče se uglavnom oni stariji od 60 godina i mnogi od njih su umrli. Kao što smo mnogo puta rekli, to su nepravedne smrti – dodao je on.

Micotakis je naveo da će od 6. do 12. decembra biti obezbeđeno besplatano samotestiranje za svaku odraslu osobu, vakcinisanu i nevakcinisanu, kako bi se uoči Božića identifikovali mogući asimptomatski nosioci virusa, kao i da će se isti postupak ponoviti od 3. do 7. januara tokom praznika.

Premijer je odbacio mogućnost uvođenja karantina, ističući važnost kontrole tokom dnevnih skupova, prenosi BizLife.

On je naveo i da su tri od četiri stanovnika Grčke starija od 12 godina odlučili da vakcinišu protiv koronavirusa.

– Naša zemlja je druga u Evropi po dnevnim vakcinacijama trećom dozom. Samo u poslednjih nekoliko nedelja, ukupan broj termina za prvu i treću dozu premašio je dva miliona – istakao je Micotakis.

U Hrvatskoj počela prva otpuštanja zbog kovid potvrda, odbili testiranje pa dobili otkaz

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link