Magazin Svet

Grčka gradi megagrad uz more vredan 8 milijardi dolara, evo kako će izgledati (FOTO)

megagrad u Grčkoj
Foto: Printscreen / Helinikon

Kolevka demokratije, zapadne civilizacije i suvlakija, Atina, uskoro će postati dom za najveći projekat urbane regeneracije u evropskoj istoriji – megagrad Helinikon, piše Robb Report.

Smešten na samo 20 minuta od ruševina Akropolja, na mestu nekadašnjeg gradskog aerodroma i kompleksa Olimpijskog stadiona, Helinikon će ne samo udahnuti novi život prestonici Grčke nego postati i atraktivna destinacija za turiste.

Foto: Printscreen / Helinikon

Rok za završetak radova na tom gradu budućnosti vrednom 8,2 milijarde dolara ostaje neizvestan, ali izvesno je da će se u njemu naći luksuzni hoteli i međunarodno priznati restorani, kao i najveći maloprodajni kvart u Evropi i prostrani priobalni “pametni park” od 1.500 hektara.

– Grad Elinikon prestavlja novu paradigmu življenja, rada i uživanja u životu pored mora, rekao je za Rob Report izvršni direktor grčke holding kompanije za nekretnine LAMDA Development, Odiseas Atanasiu.

Virtuelne izložbe u Iskustvenom centru smeštenom u najvećem od tri aerodromska hangara pružaju uvid u to kako će Helinikon izgledati.

– Helinikon iskustveni centar, smešten u hangaru koji je grčko Ministarstvo kulture označilo kao moderni spomenik, najavljuje novu eru za prosperitet i inovacije u Grčkoj, rekao je Atanasiu.

On dodaje da je to projekat koji će promeniti način na koji ljudi razmišljaju o pametnom urbanom razvoju, održivoj maloprodaji, rekreaciji, putovanjima i životu na obali.

Foto: Printscreen / Helinikon

Jedan od interaktivnih modela na izložbi “Živeti u novoj eri” naglašava brojne zelene površine tog budućeg održivog grada, različite infrastrukturne projekte i dizajne nove generacije. Posetioci mogu i da simulirano krstare obalom u gliseru, pogledaju Botaničku biblioteku pa čak i krenu u virtuelnu šetnju kroz “Night Garden Dome” koji oponaša park noću nizom svetlosnih traka, zvukova i mirisa.

Helinikon će se otvarati u fazama. Očekuje se da prva faza, koja uključuje stambeni toranj i maloprodajnu galeriju, bude otvorena 2025. Nakon toga će uslediti pokretanje sportskog kompleksa, marine i transportnog sistema novih generacija.

– Helinikon je globalni projekat, koji će stvoriti prostor za mnoga ulaganja i otvoriti hiljade radnih mesta,  što će poboljštati ekonomske prilike, dodaje Atanasiu.

– Iskustveni centar inspirativan je simbol onoga što u budućnosti čeka Grčku i svet, zaključuje on.

Izvor: Robb Report

Grčka i srpska musaka zavadile narod više nego ijedan test, protokol i granica

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

94 Shares
Share via
Copy link