Magazin

Milica je imala dokaz o vakcinaciji, PCR test i potvrdu o antitelima, ali srpski carinik odredio joj je karantin

Milica Marinković otputovala je u Italiju sa negativnim PCR testom, ali je za svaki slučaj sa sobom ponela i potvrdu da je revakcinisana, kao i dokaz da ima antitela. Ipak, na povratku u Srbiju ni jedan od navedenih dokumenata joj nije priznat, a carinik joj je propisao desetodnevni karantin, ili da ponovo radi PCR test.

Milica je u Italiju išla na poslovni sastanak i morala je da ima negativan PCR test kako bi ušla u Evropsku uniju.

– Nosila sam izveštaj u kom se vidi da je prošlo četiri nedelje otkako sam revakcinisana, što znači da imam antitela. Ali sam, za svaki slučaj, uradila dodatni test o svom trošku kako bih imala još jednu potvrdu o antitelima. Kada sam ušla u Sloveniju tražili su mi PCR test i pozivno pismo firme. Sve ostale papire ponela sam zbog povratka u Srbiju – počinje priču Milica.

Nije joj priznat PCR test star 5 dana ni potvrda da je revakcinisana

U Italiji se zadržala samo 48 sati i pri povratku niko joj ništa nije tražio na granicama. A onda je stigla do srpske granice.

– Predajem pasoš i potvrdu o revakcinaciji, kao i papir da imam antitela. Carinik me gleda i kaže mi da te papire ne prihvatamo i da po zakonu moram da opet uradim PCR test ili da odem 10 dana u karantin! Iako sam test radila u petak a u utorak se vratila!? Pitam ga koja je to logika a on mi samo kaže da je to tako – objašnjava Milica.

Međutim, ona i dalje nije mogla da veruje da će morati u karantin uprkos svim papirima koje je imala.

– Dok sam vozila, mislila da je neka greška u pitanju i da carinik nije dobro obavešten. Kada sam otvorila svoj nalog na portalu e-zdravlje, tamo se nalazilo rešenje da se stavljam u karantin i da mogu da izađem ako uradim PCR test! Da se nisam prijavila na taj portal, ne bih čak ni znala! Onda sam pozvala policiju u pokušaju da vidim da li kršim zakon ako izađem iz kuće i dobijam odgovor da mi sledi krivična prijava jer onda ugrožavam javno zdravlje!? – priča Marinkovićeva.

Nada se da se radi o previdu države

Ona je ne samo šokirana, već i začuđena jer, kako kaže, neki ministri “kritikuju što se naše potvrde o vakcinacijama ne uvažavaju u EU, a ispada da sami ne priznajemo taj dokument”.

– Sada bi trebalo opet da dam 9.000 dinara za PCR test da bih bila slobodna u Srbiji. Meni bi firma platila taj iznos, a i nije to iznos koj bi mi promenio život ali principijelno neću da dam taj novac jer se radi o budalaštini – besna je Milica.

Ipak, ona se i dalje nada da se radi samo o previdu državnih organa.

– Mislim da su oni prevideli sve i da će doći do toga da neko ko mora poslovno da izađe i da se vrati u Srbiju to može sa potvrdom da je vakcinisan. Verovatno je moj slučaj među prvim ovakvim, pa se nadam da će ova greška biti ispravljena – zaključila je ona.

Izvor: 24 sedam

Krenuo kroz planine i sneg da ne bi morao u karantin – pronađen smrznut i ljut što je ‘provaljen’

143 Shares
143 Shares
Share via
Copy link