Magazin Srbija

Beograd, Novi Sad, Niš, Užice i Zrenjanin rekli NE na referendumu

novi-sad
Foto: nova.rs

Građani Srbije su se jule izjašnjavali na referendumu da li su za ili protiv promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pitanje koje se nalazilo pred građanima glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“, a građani su glazali za ili protiv.

Predsednik Srbije je sinoć ničim izazvan saopštavao rezultate referenudma i pre nego što je RIK izašao sa prvim preliminarnim podacima, pa se i istrčao rekavši da ga je većina naprednjaka “poslušala”, te glasala za promenu Ustava.

Ono što nam predsednik nije saopštio je da je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu i Zrenjaninu većina izašlih građana na referendum glasalo protiv izmene Ustava.

Podaci do kojih je došao 021.rs, na osnovu 86 odsto prebrojanih biračkih mesta, odgovorom „Ne“ je glasalo više od 53 odsto Novosađana, a „Da“ je reklo njih 46 odsto.

Procene su da se do kraja brojanja glasova ovaj rezulatat neće značajnije promeniti jer je prebrojano preko 90.000 glasova i ono što treba da pristigne neće moći značajnije da utiče na ukupan rezultat, jer je trend u razlici konstantan.

U Beogradu je obrađeno 99,67 glasačkih mesta, na kojima se o ustavnim promenama izjasnilo 432.920 građana. Izmene Ustava podržalo je 44,36 odsto građana, a protiv je bilo 54,8 odsto.

Prema prvim preliminarnim rezultatima juče održanog referenduma za promenu Ustava u delu pravosuđa izjasnilo se 45,98 odsto građana Niša, a protiv 53,28 odsto, pokazuju podaci podkomisije RIK-a u tom gradu.

Prema nezvaničnim podacima, koje su objavile opozicione stranke u Zrenjaninu koje su imale svoje kontrolore na referendumu, na birališta u ovom gradu danas je izašlo 33,65 odsto upisanih birača. Prema tim podacima, u Zrenjaninu je najviše građana glasalo protiv promene Ustava, dok su sela glasala za njegovu izmenu, prenosi Danas.

Prema podacima opozicionih stranaka, a na osnovu 67 odsto obrađenog referendumskog materijala, kako je za Danas saopštio Avram Ilić, predstavnik Zdrave Srbije, većina Užičana se izjasnila protiv promena Ustava Srbije.

– Protiv ustavnih promena je glasalo 6.470, a za te promene su se izjasnila 6.022 glasača. Podatke o tome su nam dostavili kontrolori iz Zdrave Srbije, Zavetnika, DSS i Dveri, koji su bili angažovani na glasačkim mestima, tokom referenduma – kazao je za Danas Avram Ilić, predstavnik Zdrave Srbije u užičkoj skupštini.

Ako znamo da su tri najveća grada glasala protiv izmene Ustava, ko je glasao za?

U podne je sednica RIK-a na kojoj se očekuje više informacija.

Da se utvrdi da li je Vučić prekršio zakon saopštavajući rezultate referenduma

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


581 Shares
581 Shares
Share via
Copy link