Magazin Svet

Gradonačelnik oženio ženku aligatora, svadbu zapečatio poljupcem (VIDEO)

meksiko-aligator
Foto: Printscreen/Reuters

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio je svoju „mladu aligatora“ na živopisnoj ceremoniji propraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim posetiocima i dovicima domorodačkom vođi da brak ovekoveči poljupcem.

Gradonačelnik San Pedra Huamelule, Viktor Ugo Sosa, aligatora je tokom venčanja više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbegli neželjeni ugrizi.

Pretpostavlja se da ritual venčanja potiče iz domorodačkih zajednica Ćontal i Huave iz savezne države Oahaka, kao što je to slučaj s molitvom za blagodeti prirode.

„Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u reci“, kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mesta na sparnoj pacifičkoj obali Oahake.

Oahaka, smeštena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije.

Vekovima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomešan sa elementima katoličanstva, uključuje oblačenje aligatora ili kajmana u belu venčanicu sa šarenim ukrasima.

Veruje se da sedam godina star gmizavac, koji se za ovu priliku naziva malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno venčanje za lokalnog vođu simbolizuje ujedinjenje ljudi s božanskim, prenosi N1.

Zvuk truba i ritam bubnjeva obezbedili su slavljeničko raspoloženje tokom procesije u kojoj je deo meštana u rukama nosio aligatorsku mladu kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

Izvor: N1

Najstariji aligator na svetu stanuje u Beogradu već tačno 83 godine (FOTO)

200 Shares
200 Shares
Share via
Copy link