Beograd Ljubimci

Najstariji aligator na svetu stanuje u Beogradu već tačno 83 godine (FOTO)

U beogradski zoološki vrt pre 83 godine, 9. avgusta 1937. godine, pristigao je Muja, trenutno najstariji živi aligator na svetu.

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku, a prenosi 021.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije. Prema procenama stručnjaka, misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to preživeo.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju. Uprkos tome, Muja je i danas živahan, naročito kada oseti hranu.

Pretpostavlja se da je ovaj američki aligator (Alligator mississippiensis) sada star verovatno i više od 90 godina.

Posle više od 10 godina pande se uspešno parile, jer u zoološkom vrtu nema ljudi

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

58 Shares
Share via
Copy link