Magazin Srbija

Građani koji su prvi tužili EPS dobili svoj novac

novac-eps
Foto: D. Milovanović

Uz račun za struju već osam godina plaćamo i „trošak garantovanog snabdevača“, koji je do skoro bio velika misterija, jer se nije znalo šta obuhvata.

Ispostavilo se da se njegovim naplaćivanjem krši Zakon o zaštiti potrošača i da građani mogu da tuže EPS, kako bi u svoj džep vratili oko 14.000 dinara.

Protivpravno naplaćivanje „Troška garantovanog snavbdevača“ na društvenim mrežama, prvobitno je (prema saznanjima autora) obelodanilo Udruženje građana „Proces“.

Iz Udruženja su naveli da, prema stavu domaćih sudova, taj trošak nije u skladu sa Zakonom i da EPS mora da vrati novac svakom građaninu koji to zatraži putem suda, sve sa zateznom kamatom.

Naime, osnivač Udruženja „Proces“ Aleksandar Nešić za „Sputnjik“ je svojevremeno izjavio da je EPS godinama naplaćivao „trošak garantovanog snabdevača“, koji je iznosio 142,62 dinara mesečno, mada nije bilo poznato šta on zapravo predstavlja, odnosno koje stavke obuhvata.

Protivzakonitim ga čini što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti potrošača, tačnije Člana 12, a Stava 4, kojim je propisano da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i slanja računa potrošaču.

– Agencija za energetiku Republike Srbije, koja daje saglasnost na odluku EPS-a kojom se utvrđuje ‘trošak garantovanog snabdevača’, istakla je da u taj trošak ulaze troškovi izrade i slanja računa, što je protivno Zakonu o zaštiti potrošača – objašnjava Nešić i dodaje da je isti, iako fiksni ulazi u osnovicu za obračun akciza i PDV-a, što građanima daje mogućnost da u tužbama potražuju i srazmeran deo tih naplaćenih poreza.

Nešić je ukazao na to da su advokati s kojima Udruženje sarađuje podneli veliki broj tužbi i da se presude očekuju.

Ističe da postoji nekoliko pravosnažnih presuda po ovom pitanju.

Da je reč o nezakonitoj naplati tvrdi i Udruženje potrošača „Efektiva“, koje je svojevremeno objavilo fotografiju pravosnažne presude Višeg suda u Užicu protiv EPS-a, prema kojoj je to preduzeće obavezno da potrošaču vrati novac kojim je naplaćivan „Trošak garantovanog snabdevača“.

– Tuženi je obavezan da tužiocima na ime sticanja bez osnova zbog protivzakonite naplate troškova izdavanja i slanja računa i info-centra isplati novčani iznos od po 5.998,05 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja, pa do konačne isplate, sve u roku od osam dana po prijemu presude – stoji u presudi.

Tako, građani ne moraju samo čekati da im vlast „daje milostinju“ od novca koje su uzeli od istih, (slučajno baš pred izbore) nego imaju i mogućnost da svoj novac dobiju i pravnim putem.

Posle 5 godina borbe pobedio EPS i javnu izvršiteljku i dokazao da dug za struju nije njegov

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

408 Shares
408 Shares
Share via
Copy link