Magazin Srbija

Solidarna kuhinja i građani pomažu gladne i promrzle Vijetnamce koji robuju u Linglong paklu

solidarna-kuhinja
Foto: Solidarna kuhinja/Facebook

Kome god da je u ovoj zemlji teško, uvek smo solidarni, i to smo pokazali mnogo puta do sada.

Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Kolektiv Solidarna kuhinja je formiran iz potrebe da se na sve prisutne probleme siromaštva i gladi, koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, odgovori solidarnošću i uzajamnom pomoći.

Aktivisti Solidarne kuhinje učestvuju u svim aktivnostima koje su vezane za pomoć: prikupljaju sredstva, nabavljaju, pripremaju i distribuiraju hranu. Hrana se distribuira direktno najugroženijima, na punktu u Vukovom parku (ispred ulaza u menzu studentskog doma Lola) u 16 časova, sredom, subotom i nedeljom.

Juče su aktivisti Solidarne kuhinje otišli korak dalje. Stanovnici Zrenjanina su se samoorganizovali i počeli da prikupljaju toplu odeću, a Solidarna kuhinja podržala ih pripremom obroka, paketa namirnica i pijaće vode, budući da česmovača u Zrenjaninu nije za piće, rekli su iz Solidarne kuhinje, i to su i učinili. Na njihovoj Fesjbuk stranici juče je objavljeno:

– Solidarni sugrađani i sugrađanke u samo dva dana prikupili su gotovo 150 hiljada dinara za pomoć vijetnamskim radnicima u kineskoj kompaniji Linglong u Zrenjaninu koji su zatočeni u uslovima ropstva.
Aktivisti Solidarne kuhinje razgovarali su sa radnicima i prema njihovim potrebama kupili namirnice za kuvanje i voće za 60 hiljada dinara, a ostatak novca biće potrošen u narednim danima.
Večeras su radnici bez najave i objašnjenja autobusima prevezeni na dve lokacije i nije poznato šta će biti dalje.

Situacija se menja iz časa u čas, u slučaju da Ling long ispoštuje ugovore prema radnicima i naša pomoć ne bude potrebna, novac će biti preusmeren za redovna kuvanja Solidarne kuhinje.
Novac za podršku radnicima možete uplatiti na 160-6000001211075-56 primalac Solidarna kuhinja, svrha uplate Solidarnost sa vijetnamskim radnicima ili na paypal.me/solidarnakuhinja
Solidarnost, a ne milostinja! – poručuju iz Solidarne kuhinje.

📣📣📣Solidarni sugrađani i sugrađanke u samo dva dana prikupili su gotovo 150 hiljada dinara za pomoć vijetnamskim…

Posted by Solidarna kuhinja on Thursday, November 18, 2021

Na Svojoj Fejsbuk stranici Solidarna kuhinja objavila je u četvrtak i kako izgleda jedan obrok Vijetnamaca koji rade, odnosno robuju u Ling longu:

‼ Iako je RTS u jednom trenutku preneo da su pasoši radnicima u Linglongu vraćeni, to nije istina. Ljudi i dalje tamo…

Posted by Solidarna kuhinja on Thursday, November 18, 2021

Za pomoć u vidu namirnica onima koji su u potrebi možete se obratiti Solidarnoj kuhinji na društvenim mrežama, dok novac možete donirati na račun Solidarne kuhinje:
𝟭𝟲𝟬-𝟲𝟬𝟬𝟬𝟬𝟬𝟭𝟮𝟭𝟭𝟬𝟳𝟱-𝟱𝟲 (𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮𝗹𝗮𝗰: 𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗮 𝗸𝘂𝗵𝗶𝗻𝗷𝗮)

Novac možete uplatiti i preko PayPala na linku:
https://www.paypal.com/paypalme/solidarnakuhinja

I ne zaboravite – 𝙎𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙣𝙤𝙨𝙩, 𝙖 𝙣𝙚 𝙢𝙞𝙡𝙤𝙨𝙩𝙞𝙣𝙟𝙖!

Dodajmo još i to da u radnom kampu kod gradilišta Linglonga još uvek ima vijetnamskih radnika. Oni su tokom pre podneva snimljeni ispred magacina gde borave od svog dolaska na rad u Srbiju.

Kao što je već objavljeno, deo njihovih kolega sinoć je premešten u susedno selo Ečku. Reč je o grupi od oko 90 radnika. Deo radnika prebačen je u građevinske kontejnere kod fabrike Penfarm, koja je locirana u blizini gradilišta Linglong.

Ostali se još uvek nalaze u neuslovnim magicinima, koje je policija zabranila za upotrebu i stanovanje. U zapisniku policije navodi se da je su tamo pronađene boce sa gasom i kanisteri sa dizel gorivom.

Toma Mona kaže da Vijetnamci spavaju neuslovno ali ubijaju 900 € plate pa neka srede sebi bolje stanove

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


123 Shares
123 Shares
Share via
Copy link