Magazin Srbija

Solidarna kuhinja i građani pomažu gladne i promrzle Vijetnamce koji robuju u Linglong paklu

solidarna-kuhinja
Foto: Solidarna kuhinja/Facebook

Kome god da je u ovoj zemlji teško, uvek smo solidarni, i to smo pokazali mnogo puta do sada.

Solidarna kuhinja je nezavisni kolektiv koji obezbeđuje hranu i druge vidove pomoći onima kojima je ona najpotrebnija. Kolektiv Solidarna kuhinja je formiran iz potrebe da se na sve prisutne probleme siromaštva i gladi, koji naročito dolaze do izražaja u kriznim situacijama, odgovori solidarnošću i uzajamnom pomoći.

Aktivisti Solidarne kuhinje učestvuju u svim aktivnostima koje su vezane za pomoć: prikupljaju sredstva, nabavljaju, pripremaju i distribuiraju hranu. Hrana se distribuira direktno najugroženijima, na punktu u Vukovom parku (ispred ulaza u menzu studentskog doma Lola) u 16 časova, sredom, subotom i nedeljom.

Juče su aktivisti Solidarne kuhinje otišli korak dalje. Stanovnici Zrenjanina su se samoorganizovali i počeli da prikupljaju toplu odeću, a Solidarna kuhinja podržala ih pripremom obroka, paketa namirnica i pijaće vode, budući da česmovača u Zrenjaninu nije za piće, rekli su iz Solidarne kuhinje, i to su i učinili. Na njihovoj Fesjbuk stranici juče je objavljeno:

– Solidarni sugrađani i sugrađanke u samo dva dana prikupili su gotovo 150 hiljada dinara za pomoć vijetnamskim radnicima u kineskoj kompaniji Linglong u Zrenjaninu koji su zatočeni u uslovima ropstva.
Aktivisti Solidarne kuhinje razgovarali su sa radnicima i prema njihovim potrebama kupili namirnice za kuvanje i voće za 60 hiljada dinara, a ostatak novca biće potrošen u narednim danima.
Večeras su radnici bez najave i objašnjenja autobusima prevezeni na dve lokacije i nije poznato šta će biti dalje.

Situacija se menja iz časa u čas, u slučaju da Ling long ispoštuje ugovore prema radnicima i naša pomoć ne bude potrebna, novac će biti preusmeren za redovna kuvanja Solidarne kuhinje.
Novac za podršku radnicima možete uplatiti na 160-6000001211075-56 primalac Solidarna kuhinja, svrha uplate Solidarnost sa vijetnamskim radnicima ili na paypal.me/solidarnakuhinja
Solidarnost, a ne milostinja! – poručuju iz Solidarne kuhinje.

📣📣📣Solidarni sugrađani i sugrađanke u samo dva dana prikupili su gotovo 150 hiljada dinara za pomoć vijetnamskim…

Posted by Solidarna kuhinja on Thursday, November 18, 2021

Na Svojoj Fejsbuk stranici Solidarna kuhinja objavila je u četvrtak i kako izgleda jedan obrok Vijetnamaca koji rade, odnosno robuju u Ling longu:

‼ Iako je RTS u jednom trenutku preneo da su pasoši radnicima u Linglongu vraćeni, to nije istina. Ljudi i dalje tamo…

Posted by Solidarna kuhinja on Thursday, November 18, 2021

Za pomoć u vidu namirnica onima koji su u potrebi možete se obratiti Solidarnoj kuhinji na društvenim mrežama, dok novac možete donirati na račun Solidarne kuhinje:
𝟭𝟲𝟬-𝟲𝟬𝟬𝟬𝟬𝟬𝟭𝟮𝟭𝟭𝟬𝟳𝟱-𝟱𝟲 (𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮𝗹𝗮𝗰: 𝗦𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗻𝗮 𝗸𝘂𝗵𝗶𝗻𝗷𝗮)

Novac možete uplatiti i preko PayPala na linku:
https://www.paypal.com/paypalme/solidarnakuhinja

I ne zaboravite – 𝙎𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙣𝙤𝙨𝙩, 𝙖 𝙣𝙚 𝙢𝙞𝙡𝙤𝙨𝙩𝙞𝙣𝙟𝙖!

Dodajmo još i to da u radnom kampu kod gradilišta Linglonga još uvek ima vijetnamskih radnika. Oni su tokom pre podneva snimljeni ispred magacina gde borave od svog dolaska na rad u Srbiju.

Kao što je već objavljeno, deo njihovih kolega sinoć je premešten u susedno selo Ečku. Reč je o grupi od oko 90 radnika. Deo radnika prebačen je u građevinske kontejnere kod fabrike Penfarm, koja je locirana u blizini gradilišta Linglong.

Ostali se još uvek nalaze u neuslovnim magicinima, koje je policija zabranila za upotrebu i stanovanje. U zapisniku policije navodi se da je su tamo pronađene boce sa gasom i kanisteri sa dizel gorivom.

Toma Mona kaže da Vijetnamci spavaju neuslovno ali ubijaju 900 € plate pa neka srede sebi bolje stanove

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link