Magazin Putovanja

Uspeli eksperiment: U gradu bez novca nema ni siromaštva i živi se u potpunoj harmoniji

utopija
Foto: Getty Images

U Indiji, što i nije čudno uzevši u obzir njenu veličinu, ima apsolutno svega. A u tome svemu, u državi Tamil Nadu smestio se utopijski grad Aurovil. Ipak, bio utopijski ili ne, grad je osnovan kao „eksperiment“ davne 1968. godine, a danas u njemu živi nešto manje od 3 hiljade duša.

Ipak, početak nije bio lagan – iako je bilo planirano kako će tu živeti 50 hiljada stanovnika, prvih 20 godina realnost je bila takva da je u njemu živelo tek 400 stanovnika. Ipak, vremenom je rastao, pa tako danas ovde živi nešto manje iz od 3 hiljade stanovnika, ali prava zanimljivost je da dolaze iz više od 50 raznih zemalja, a nakon Indijaca, najbrojniji su – Francuzi.

Aurovil funkcioniše autonomno u odnosu na Indiju, kao svojevrsna država u državi, što su indijske vlasti potvrdile davne 1988. godine. Stanovnici kažu za svoju „državu“ da je mesto u kojem ne postoje podele te se živi u skladu s donesenim pravilima i zakonima.

aurovil
Foto: ARUN SANKAR / AFP / Profimedia

Osnovan je davne 1968. godine i to zbog jednog, vrlo plemenitog cilja – da posluži kao mesto u kojem svi, bez obzira na rasu, pol i uverenja mogu živeti u harmoniji i miru. Na trenutke, kad se razmišlja o Aurovilu, nemoguće je ne povući paralelu s Lenonovom pesmom Imagine.

Važnost Aurovila prepoznao je i Unesco te ga proglasio međunarodnim gradom. U samom gradu ne postoji novac, već se koristi neki oblik „kartičnog plaćanja“. Sam gard vode razni odbori izabrani od strane stanovnika.

Kriminal, automobili, podela na bogate i siromašne ovde su potpune nepoznanice, a grad je i samoodrživ. Uzgaja se voće i povrće, mleko, ali i većina ostalih prehrambenih proizvoda. Odnosno, gledajući današnji svet, moguće je da će ovakve zajednice vremenom rasti i rasti, jer se ljudi sve više okreću sličnim idejama.

aurovil 1
Foto: ARUN SANKAR / AFP / Profimedia

O gradu su snimljeni i mnogi dokumentarci, a i brojni evropski novinari i to iz uglednih medija (Le Monde, Guardian) od samih početaka prate priču o Aurovilu. U svakom slučaju, bilo kako bilo, ostaje zanimljivo pratiti i dalje ovaj grad i njegov razvoj, te videti hoće li ikad uspeti dostići onu čarobnu brojku od inicijalno zacrtanih 50.000 stanovnika.

Izvor: Pun kufer

Indijski premijer ponovio Vesićev skeč, popio vodu iz svete reke i loše završio

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
72 Shares
Share via
Copy link