Magazin Srbija

Gordana više od 25 godina radi kao drvoseča, motornom testerom prehranjuje porodicu (FOTO)

Gordana drvoseča
Foto: Screenshot / RTS

Žena je stub svake porodice, a većinu poslova rade bolje, odgovornije i verovatno sa više strasti nego muškarci.

Međutim, da su pripadnice lepšeg pola sposobne i za teške fizičke poslove, dokaz je jedna žena iz centralne Srbije, koja se opredelila da joj motorna testera bude alat kojim će obezbediti hleb za svoju porodicu.

Reč je o Gordani Zbiljić iz blačkog sela Prebreza, koja je jedna od retkih dama u Srbiji čije je zanimanje drvoseča. Ovim poslom bavi se više od četvrt veka i godišnje pripremi više od hiljadu kubnih metara drva.

Sve veštine brzo savladala, a šumu i posao obožava

Gordana je zanimanje drvoseče odabrala pre skoro tri decenije kada je krenula u šumu, kako bi pomogla suprugu da zarade za bolji život piše RTS.

– Bilo je neke zarade veće na metar drva nego cela mesečna plata. I onda sam odlučila da radim taj posao. Krenuli smo od toga da živimo, da zarađujem. Radili smo ja i muž nekih 15 godina, možda. On je oboleo i onda sam ja ostala sama – kaže Gordana.

Gordana drvoseča 2
Foto: Screenshot / RTS

Brzo je savladala sve veštine, od seče drva u šumi do vožnje i popravke traktora.

– Video sam da je to – to. Da poznaje posao, da zna da radi s testerom, da vozi traktor i to. Meni je bilo zadovoljstvo zato što je imao neko da mi pomogne i da možemo da radimo zajedno – kaže Goran Zbiljić, Gordanin suprug.

– Dosta teško, ali meni i nije. Ja sam navikla na to i baš mi je najlakši posao što se toga tiče. Mnogo volim sada da idem u šumu, volim da radim taj posao, dosta sam naučila i oko traktora i oko vitla, i oko testereta – dodaje Gordana.

Kažu da je najbolja od svih drvoseča i ništa joj nije teško

O Gordaninoj spretnosti i veštini , kolege koje su svi muškarci, kažu da je najbolja od svih drvoseča.

– Ja video tako nešto nisam. Da je žena toliko spremna, a izuzetno sićušne konstitucije, nema 60 kila, da ona ovakve trupce diže, mislim, stvarno je malo čudno – objašnjava Miodrag Miljković, drvoseča iz Prebreze.

Zbiljići obrađuju više od 10ha zemlje. Bave se stočarstvom i voćarstvom, ali najveći prihod ostvaruju od seče drva.

Pored teškog posla u šumi, Gordanu čekaju i ostale obaveze u domaćinstvu. Kaže da na selu jedino tako može da se opstane. A tu je i podrška porodice.

Gordana drva
Foto: Screenshot / RTS

– Ja sam sretna, imam sjajnu porodicu, imam dvoje dece, unučiće sada i ništa mi nije teško – zaključuje Gordana.

Dok je snaga služi, Gordana će, kaže, u šumu, u seču . Do sada je preko svojih pleća pregurala više desetina hiljada kubika drva.

Izvor: RTS

Mara „ispeče“ kafu sebi i Milunu, pomuze 130 ovaca, a na kraju napornog dana ti mladi gorštaci odmaraju se uz radio

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

37 Shares
Share via
Copy link