Beograd Magazin

Goran Vesić dobitnik nagrade za ‘trajni doprinos kulturi’

Kulturno-prosvetna zajednica Beograda dodelila je zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću nagradu za „trajni doprinos kulturi glavnog grada“. Kao obrazloženje ovakve odluke navodi se njegova angažovanost u podizanju spomenika i rekonstrukciji trgova i ulica.

Upravo u tim sferama Vesić se pokazao kao katastrofalno neuk diletant, saopštio je „Ne davimo Beograd“, a preneo 021.

„Kada smo pre godinu dana, ironično, Vesiću otvorili spomenik, nismo mogli ni da slutimo da će nam ukrasti ideju i sam sebi dodeliti stvarnu nagradu za ista ona nedela zbog kojih ga Beograđani kritikuju i zbog kojih je naš grad pred kolapsom“, navodi se u saopštenju.

„Ne davimo Beograd“ dalje nabraja „uspešne“ insfrastrukturne projekte po Beogradu.

„Beskonačne preskupe rekonstrukcije gradskih ulica dovele su Beograd do saobraćajnog kolapsa. Projekti poput radova na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana skoro godinu dana probijaju rokove za završetak radova, a za to vreme stanovnici okolnih ulica su ostavljeni da žive na neobezbeđenim i opasnim gradilištima koja do dan danas nisu uređena. Rekonstrukcije trga Republike, koja je naglašena pri dodeli nagrade, kao i trga Slavija, morale su biti dorađivane po nekoliko puta zbog katastrofalnog kvaliteta radova. Čak je i kaldrma u Skadarliji uređena tako da je originalni kamen zamenjen nečim što pre liči na šljunak“, navodi ova organizacija.

Dodaje se da ukoliko je kriterijum za dodelu ove nagrade da se pokuša pranje Vesićeve biografije od štetnih projekata, onda se za takav „trajni doprinos kulturi glavnog grada“, može dodati još Vesićevih dela.

„Od rasprodaje gradskih simbola, Beograđanke i uskoro Sava centra, preko planiranja seče šume na Košutnjaku, otimanja obala reka, novogodišnje rasvete, kolapsa saobraćaja i sve lošijeg javnog prevoza, izgradnje katastrofalne spalionice u Vinči, promena imena ulica i uništavanja kulturno-istorijskih spomenika i rasipanja javnih sredstava na muzičku fontanu i bizarne spomenike čiji izgled je uvreda za svakoga ko voli Srbiju i ceni delo Stefana Nemanje“, zaključuje se u saopštenju.

Priznanje Zlatni beočug, koje se dodeljuje za trajan doprinos kulturi, uručeno je u ponedeljak dobitnicima na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Povelje za trajni doprinos kulturi Beograda, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, dobili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Zahvaljujući se na nagradi, Goran Vesić je govorio o namerama gradskih vlasti da podignu spomenike Vasku Popi, Meši Selimoviću, Jovanu Jovanoviću Zmaju… Govorio je i o otvaranju novog pozorišta, gradske galerije, Muzeja grada Beograda.

Nesrećni Stefan Nemanja od 23 metra je nadgrobni spomenik modernoj Srbiji i neoradikalski kič

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

404 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap