Magazin Novi Sad

Firma supruge osuđenog novosadskog narko-dilera dobila od države skoro 30 poslova

Goranac
Printscreen/privatna arhiva/Alo

Firma “A.R.J. Technology”, koja se bavi gradnjom, dobila je u periodu od tri godine blizu 30 poslova od države. U pitanju je preduzeće u vlasništvu Tamare Kovačević, supruge poznatog novosadskog kriminalca i osuđenog narko-dilera Gorana Kovačevića Goranca.

“A.R.J. Technology”, firma čija je delatnost gradnja stambenih i nestambenih zgrada, od aprila 2023. do februara ove godine, u konzorcijumu s drugim kompanijama, dobila je čak 16 poslova od različitih državnih preduzeća, a tri godine unazad angažovana je blizu 30 puta, piše Nova.rs.

Poslednji u nizu ovih poslova vredan je čak 375.340 evra bez PDV-a. „A.R.J. Technology“ ga je sklopila u grupi sa još nekoliko ponuđača sa JKP “Beogradske elektrane”, a u pitanju je izgradnja distributivnog toplovoda.

Interesantno je da je druga grupa ponuđača dostavila daleko povoljniju ponudu, vrednu oko 228.000 evra, ali je komisija utvrdila da nisu zadovoljeni kriterijumi – i to nije jedini slučaj da „A.R.J.“ dobija posao uprkos skupljoj ponudi.

Posao od osnovne škole, vrtića, Novosadske elektrane…

“A.R.J. Technology” dobila je u poslednjih 10 meseci još 15 poslova od različitih državnih firmi, a njihova ukupna vrednost veća je od 20 miliona evra.

U svih 15 slučajeva, ova kompanija bila je u konzorcijumu s drugim firmama, a poslove je dobijala od “Beogradskih elektrana”, Osnovne škole “Desanka Maksimović”, Gradske uprave za imovinu i imovinsko-pravne poslove, Predškolske ustanove “Boško Buha”, Toplane iz Niša, Novosadskih toplana…

U ugovorima u koje je Nova.rs imala uvid, vidi se da je najveća vrednost jednog posla u tom periodu bila 4,7 miliona evra.

„Najveći posao u istoriji Prokuplja“

Ova firma takođe je, 2022. godine, dobila posao izvođenja druge faze radova na rekonstrukciji i dogradnji medicinskog centra Doma zdravlja u Prokuplju i rekonstrukciji postojeće trafo-stanice u okviru medicinskog centra, čija je vrednost, prema pisanju Južnih vesti, nešto manja od tri godišnja budžeta Prokuplja i iznosi 5,8 milijardi dinara, odnosno 49,94 miliona evra.

Kako je tada rekao gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, radi se o “najvećem i najznačajnijem projektu u istoriji Prokuplja”.

Prema tadašnjem pisanju Južnih vesti, ovaj tender završen je skoro godinu dana od raspisivanja, a obeležila su ga česte dopune i žalbe drugih ponuđača.

Zanimljivo je da je većinska vlasnica “A.R.J” sa udelom od 70 odsto Tamara Kovačević, supruga poznatog novosadskog kriminalca i osuđenog narko-dilera Gorana Kovačevića Goranca.

Osuđeni narko-diler, „izveo građansko hapšenje“

Goranac je široj javnosti postao poznat nakon što je septembra 2021. godine ranjen u Cankarevoj ulici u Novom Sadu, dok je njegov telohranitelj, inače MMA borac Uroš Stefanović, ubijen.

Iako to nije bio javnosti, Goranac je i pre ovog događaja bio dobro poznat policiji, a sumnjičio se da je sa četiri osobe, 22. maja 2017. godine, prebio, a potom oteo muškarca.

Njih četvorica optuženi su da su tog dana oteli Gorana Cvijetića, a na početku suđenja u Višem sudu u Novom Sadu izjavili su da se ne osećaju krivim, te da su izveli „građansko hapšenje samo kako bi ga predali policiji“.

Pored toga, bio je vođa klana koji se bavio proizvodnjom i dilovanjem skanka u Vojvodini, a uhapšen je 2010. godine, zajedno sa pripadnicima klana, nakon što ih je Bezbednosno-informativna agencija pratila gotovo godinu dana.

Kako je ranije pisala Nova.rs, Goranac je, prema nezvaničnim saznanjima, lokalnoj vlasti služio i za “zastrašivanje” svih potencijalnih biznismena koji bi pokušali da se prijave na veće tendere koje je raspisivao Grad Novi Sad, kao i za osiguravanje sigurnih glasova pred izbore.

Prema pisanju novosadskog portala 021, najveći broj članova klana priznao je dela, a postali su prva kriminalna grupa koja je sa tužilaštvom sklopila sporazum koji je podrazumevao oduzimanje imovine i odlazak u zatvor.

Goranac je 2012. godine osuđen na sedam i po godina zatvorske kazne.

Dobri odnosi Gorana Kovačevića Goranca sa lokalnim vlastima i pojedinim pripadnicima policije bili su javna tajna, kao i činjenica da je bio blizak sa ljudima iz Žandarmerije. Njega je, naime, bez obzira na kriminalnu prošlost, prema ranijim saznanjima Nove čuvao i žandarm, uhapšen 2022. godine zbog, kako se sumnjalo, zloupotrebe službenog položaja.

Interesantan je i podatak da je od novosadskih vlasti dosta poslova dobila firma „Suuniko Solutions“ čiji je osnivač bio njegov šurak Niko Uskoković, iako je i on sam osuđivan zbog trgovine narkoticima. Uskoković je 2012. godine je policiji i priznao trgovinu drogom na teritoriji Vojvodine, zbog čega je narednih pet godina proveo u zatvoru.

Njegov šurak ranjen je 2017. godine iz vatrenog oružja, a policija je sumnjala da je upravo on bio prava meta ovog napada, jer je Uskoković vozio Kovačevićev džip.

Kobna greška koštala je života: Teodora Kaćanski ubijena je u Novom Sadu pre 6 godina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link