Putovanja Srbija

Golija pod prvim snegom: Najjeftinija planina u Srbiji i neistraženi raj za zimovanje

Lokalni stanovnici Ivanjice, kao i turisti iz svih gradova Srbije u velikom broju došli su na ski stazu planine Golija, gde uživaju u zimskim sportovima i svežem vazduhu.

Zahvaljujući instruktorima skijaškog kluba „Golija“ pojedina deca napravila su svoje prve skijaške korake, prenosi Infoliga.rs.

Putevi koji vode do planinskih centara su okovani snegom, pa svi upućeni savetuju dodatnu opreznost u vožnji kao i upotrebu obavezne zimske opreme.

Inače, Golija je jedno od najlepših malih skijališta u Srbiji, odlična za početnike i decu. Smeštena je 40 km jugozapadno od Ivanjice, prihvata sve više gostiju, ali se njen razvoj tek očekuje.

Smeštaj na Goliji je, uz Staru planinu, najjeftiniji u Srbiji. Pored toga, ima i defintivno najjeftiniji ski pas.

Golija ima neograničenu mogućnost za igradnju staza za skijanje, ali se prethodnih decenija vrlo malo ulagalo i sve se svelo na sporadične privatne investicije. Trenutno je skijanje najbolje sa novopazarske strane Golije, na Odvraćenici. Skijaše na četiri staze prevoze dve žičare, jedna tipa „sidro“ i jedan „tanjir“, a napravljena je i staza za sankanje. Manje staze postoje i na ivanjičkoj strani Golije.

Trenutno postoji sedam skijaških staza. JP Skijališta Srbije imaju odrađenu detaljnu regulaciju i plan za postavljanje novih žičara i ski staza. U planu je u skorije vreme da JP Skijališta Srbije uđu sa svojom infrastrukturom na ovu planinu. Skijanje na Goliji jeste zabavno i vrlo uzbudljiv događaj a staze su uvek dobro uređene.

Turistički ski centar Odvraćenica na Goliji može da se pohvali sa pet žičara I sedam staza, dužine od 450m do 1100 m. Staze Kula 1, Kula 2, Kula 3, Kula 4, Goveđi do I Sovićke kolibe su rekreativnog tipa a Kula 5 je namenjena za obuku skijaša.

Sneg se tokom oštrih zima zadržava na Goliji pet meseci, a njegova uobičajena visina iznosi 105 cm. Možemo sa sigurnošću reći da je Golija planina na kojoj se u toku godine zadržava najduže snežni pokrivač. U toku oštrih zima sneg zna da se zadrži i do juna meseca.

Top 10 razloga zašto je skijanje na Kopaoniku odlična ideja

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


44 Shares
Share via
Copy link